Bereiding

Julius Roberts: “In de donkere dagen van de herfst, wanneer de dreigende mistroostigheid van de winter neerdaalt, heb ik vaak zin in een kop verkwikkende kippensoep. Soms kook ik een hele kip met een boel groenten, dan trek ik het vlees eraf en gooi ik dat terug in de bouillon met een schep aioli. Mijn moeder maakt een verrukkelijke soep van gemalen kip met dragon, heerlijk voor als je je niet lekker voelt. Maar dit hier is een geliefde klassieker, met toevoeging van deze goddelijke gehaktballetjes, die sprankelen van de citroen en rijk zijn van de ricotta. Ze hebben een delicate textuur en zijn zeer licht en sappig.”

  1. Hak voor de gehaktballetjes de kip grof, doe de stukken in een keukenmachine en maal ze met de pulseerknop tot een pasta. Voeg de rest van de ingrediënten voor de balletjes toe, behalve de olijfolie, en maal weer tot het is gemengd. Neem een beetje van het mengsel, rol het tot een plat balletje en bak het in een grote zware pan in een scheut olijfolie tot het aan beide kanten goudbruin is – dat duurt maar een paar minuten. Haal het eruit, laat afkoelen en proef. Dit balletje geeft je een idee van de smaakmakers, dus pas de rest van het mengsel zo nodig aan. Rol de rest van het mengsel tot kleine balletjes. Bak ze in porties tot ze rondom goudbruin zijn en pas op dat de pan niet te vol is. Voeg zo nodig meer olie toe. Zet de gehaktballetjes op een groot bord opzij terwijl je de groenten bereidt.
  2. Bak voor de bouillon de ui met een snuf zout 10-12 minuten in het uitgesmolten vet van de gehaktballetjes tot de ui volledig zacht en zoet is; pas op dat hij niet bruin wordt. Voeg de bleekselderij en wortels toe, bak een paar minuten en doe de kippenbouillon erbij. Leg een deksel op de pan en laat het 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten zacht zijn. Voeg de gehaktballetjes en orzo toe, en kook nog 6-8 minuten tot de pasta al dente is. Proef of het op smaak is, roer de rest van de kruiden erdoor en serveer in warme kommen met een schep crème fraîche.
The Farm Table

Bestel het boek:

The Farm Table
€33,99