
Bibimbap
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Blancheer de taugé 1 minuut in kokend water, giet af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken.
Meng 1 tl sesamolie, zwarte peper, 2 tl sojasaus en de bosui met de taugé. Houd apart. Roer voor de gochujangsaus alle ingrediënten door elkaar.
Verhit voor het rundvlees 2 el olie in een ruime bakpan en bak er het gehakt op hoog vuur ca 8 minuten in. Voeg de gesnipperde sjalot, de gember en de knoflook toe en fruit nog 2 minuten mee. Roer de sojasaus en de basterdsuiker erdoorheen en meng goed. Neem van het vuur.
Verhit voor de spinazie 1 el olijfolie in een pan en fruit de sjalot er 1 minuut in. Voeg de spinazie toe. Stoof kort tot de spinazie net geslonken is. Neem van het vuur, breng op smaak met zout en peper en roer er het sesamzaad doorheen.
Snijd de shiitakes in plakjes. Verhit 1 el olie in een ruime bakpan en bak er de shiitakes ca. 5 minuten rondom in. Snijd intussen de wortel in dunne reepjes. Breng een pan water aan de kook en blancheer de wortelreepjes er ca. 30 seconden in. Spoel af met koud water.
Neem de shiitakes uit de pan en zet terug op het vuur. Bak in dezelfde pan 4 spiegeleieren. Verdeel de inmiddels lauwwarme rijst over 4 kommen. Verdeel er het gehaktmengsel, de spinazie, de taugé, de wortel, wat kimchi en de spiegeleieren over. Geef de gochujangsaus erbij.
Wat is bibimbap
Bibimbap is een heerlijk Koreaans gerecht dat letterlijk “gemixte rijst” betekent. Het gerecht bestaat uit warme rijst met daarop verschillende kleurrijke toppings, zoals groenten, ei, vlees en een pittige saus – meestal gochujang (gefermenteerde chilipasta). Alles wordt voor het eten goed door elkaar gemengd, zodat je van elke smaak en textuur iets meekrijgt in elke hap.
Variaties op bibimbap
Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Je kunt het helemaal vegetarisch maken, of net extra luxe door bijvoorbeeld kimchi, zeewier of zelfs rauwe vis toe te voegen. Een populaire versie is dolsot bibimbap, waarbij het gerecht wordt geserveerd in een gloeiendhete stenen kom die de rijst aan de onderkant krokant bakt. Superlekker!
Wil je dit gerecht plantaardig maken? Probeer dan eens dit recept: vegan bibimbap bowl