Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
kom met rijst, groenten en een ei

Bibimbap

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

De naam van dit Koreaanse gerecht betekent letterlijk ‘gemengde rijst’. Het bestaat uit een kom rijst met allerlei toppings en saus op basis van gochujang. En niet onbelangrijk: heel erg lekker!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de gojuchangsaus

Voor het rundvlees

Voor de spinazie

De naam van dit Koreaanse gerecht betekent letterlijk ‘gemengde rijst’. Het bestaat uit een kom rijst met allerlei toppings en saus op basis van gochujang. En niet onbelangrijk: heel erg lekker!

Bereiding

  1. Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Blancheer de taugé 1 minuut in kokend water, giet af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken.

  2. Meng 1 tl sesamolie, zwarte peper, 2 tl sojasaus en de bosui met de taugé. Houd apart. Roer voor de gochujangsaus alle ingrediënten door elkaar.

  3. Verhit voor het rundvlees 2 el olie in een ruime bakpan en bak er het gehakt op hoog vuur ca 8 minuten in. Voeg de gesnipperde sjalot, de gember en de knoflook toe en fruit nog 2 minuten mee. Roer de sojasaus en de basterdsuiker erdoorheen en meng goed. Neem van het vuur.

  4. Verhit voor de spinazie 1 el olijfolie in een pan en fruit de sjalot er 1 minuut in. Voeg de spinazie toe. Stoof kort tot de spinazie net geslonken is. Neem van het vuur, breng op smaak met zout en peper en roer er het sesamzaad doorheen.

  5. Snijd de shiitakes in plakjes. Verhit 1 el olie in een ruime bakpan en bak er de shiitakes ca. 5 minuten rondom in. Snijd intussen de wortel in dunne reepjes. Breng een pan water aan de kook en blancheer de wortelreepjes er ca. 30 seconden in. Spoel af met koud water.

  6. Neem de shiitakes uit de pan en zet terug op het vuur. Bak in dezelfde pan 4 spiegeleieren. Verdeel de inmiddels lauwwarme rijst over 4 kommen. Verdeel er het gehaktmengsel, de spinazie, de taugé, de wortel, wat kimchi en de spiegeleieren over. Geef de gochujangsaus erbij.

Per portie: 659 kcal | 52 g koolhydraten | 27 g eiwit | 37 g vet

Beeld en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)

Wat is bibimbap

Bibimbap is een heerlijk Koreaans gerecht dat letterlijk “gemixte rijst” betekent. Het gerecht bestaat uit warme rijst met daarop verschillende kleurrijke toppings, zoals groenten, ei, vlees en een pittige saus – meestal gochujang (gefermenteerde chilipasta). Alles wordt voor het eten goed door elkaar gemengd, zodat je van elke smaak en textuur iets meekrijgt in elke hap.

Variaties op bibimbap

Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Je kunt het helemaal vegetarisch maken, of net extra luxe door bijvoorbeeld kimchi, zeewier of zelfs rauwe vis toe te voegen. Een populaire versie is dolsot bibimbap, waarbij het gerecht wordt geserveerd in een gloeiendhete stenen kom die de rijst aan de onderkant krokant bakt. Superlekker!

Tip

Wil je dit gerecht plantaardig maken? Probeer dan eens dit recept: vegan bibimbap bowl