Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Jamie Oliver kerstkalkoen

Jamie Olivers kerstkalkoen

  • Eenvoudig

  • ca. 3 uur en 29 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 29 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Voor de vulling

Jamie Oliver: "Als je het spannend vindt om een perfecte kerstkalkoen te bereiden: geen zorgen! Dit recept is lekker makkelijk en zorgt voor een prachtig pronkstuk voor je kerstdiner."

Bereiding

  1. Neem de kalkoen ongeveer een uur voor je begint uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Spoel de kalkoen goed met koud water en dep hem droog met keukenpapier. Zorg ervoor dat je ook het water aan de binnenkant opdept. Besprenkel het vlees met flink wat olijfolie, bestrooi met zout en peper en wrijf de kalkoen ermee in.

  2. Verwarm je oven voor op de hoogste temperatuur. Schenk voor de vulling 1-2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui er ca. 10 minuten in, of tot hij zacht is. Roer zout, peper, de nootmuskaat en de salie erdoorheen en bak al roerend nog ca. 2 minuten.

  3. Lepel het uimengsel in een grote kom en laat helemaal afkoelen. Doe het gehakt en het broodkruim bij het afgekoelde uimengsel en kneed met je handen tot een geheel. Maak een bal van de vulling, dek af en zet in de koelkast tot je de kalkoen gaat vullen.

  4. Trek het vel aan de nekzijde van de kalkoen naar achter zodat je de holte kunt zien. Duw ongeveer de helft van de vulling in de kalkoen. Doe niet te veel vulling in de kalkoen: je wil niet dat hij zo volgepropt zit dat hij langzamer gaart. Trek het vel weer over de holte en vouw het onder de kalkoen, zodat het er netter uitziet.

  5. Draai de kalkoen om en doe een beetje vulling in de grotere holte, samen met de clementine en de rozemarijn. Doe de grof gehakte groenten in een braadslee en leg de kalkoen erbovenop. Dek af met aluminiumfolie, zet in de oven en draai de oven meteen lager (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Braad de kalkoen 35-40 minuten per kilo. Een kalkoen van 5 kg is dus gaar na 3-3½ uur.

  6. Controleer de kalkoen ca. elke 20 minuten en voorkom dat hij droog wordt door het braadvocht uit de braadslee steeds over de kalkoen te scheppen. Verwijder na ca. 2½ uur de folie, zodat het vel goudbruin en krokant wordt.

  7. Neem de kalkoen uit de oven en prik met een scherp mesje in het dikste deel van de dij: als het vocht dat eruit komt helder is en je het vlees makkelijk uit elkaar kunt trekken, is hij gaar. Zo niet, zet de kalkoen dan nog even in de oven en controleer daarna op dezelfde manier. Dek de gare kalkoen minuten af met aluminiumfolie en een paar schone theedoeken en laat ca. 30 minuten rusten voor je hem serveert.

Per portie: 448 kcal | 10 g koolhydraten | 69 g eiwit | 15 g vet

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)