Boerenkoolstamppot met kipballen
Eenvoudig4 personen30 minuten bereiden
Voor de duurste stamppot ter wereld maakten Samuel Levie en Timo de Beurs een rookworst met kreeft en kip. Een soort boudin blanc. Maar als je nou zelf thuis aan de slag wil gaan en dat met een gewoon budget wil doen, maak dan deze variant: lekkere boerenkoolstamppot met kipballen.
Ingrediënten
- Voor de kipballen:
- 600 gram kippengehakt
- 2 tl zout
- 1/2 tl kruidnagel
- 1 snuf nootmuskaat
- 0,5 tl piment
- 0.5 el gerookte paprika
- ruime hoeveelheid boter om in te bakken
- Voor de stamppot:
- 1 kilo aardappelen (geschild)
- 400 gram boerenkool
- 50 gram boter
- Voor de jus:
- sjalotje (in halve ringen)
- 400 ml kippenbouillon
- 100 gram spekjes
- scheutje cognac
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de kipballen goed en draai ballen van ongeveer 5 cm groot. Bak deze in een ruime hoeveelheid boter
- Doe de aardappelen in een pan met een laagje water en leg de boerenkool er bovenop. Doe de deksel op de pan en kook in zo’n 20 minuten gaar. Giet af en stamp met de boter tot een geheel en breng op smaak met zout en peper. Om hem net dat beetje extra te geven serveer je hem met onderstaande jus.
- Bak de spekjes een aantal minuten en haal uit de pan. Bak in dezelfde pan de sjalotjes en giet hier cognac en kippenbouillon overheen. Laat voor driekwart inkoken, zeef de jus en doe dan de spekjes er weer bij. Serveer de stamppot met kipballen en jus.