Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Recepten met 'nduja: wat is 'nduja

Zelf ‘nduja maken

  • Uitdagend

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Ingrediënten

Njuda, ook wel 'nduja geschreven, is een pittige, smeerbare worst afkomstig uit de regio Calabrië in Italië. Het wordt vaak gemaakt met varkensvlees, chili peper en diverse kruiden. Het resultaat is een smaakvolle en kruidige pasta die veelzijdig gebruikt kan worden in de keuken.
Tip
Werk altijd schoon, koud en snel bij het maken van worst, zo voorkom je dat je worst mislukt door bijvoorbeeld een ongewenste bacterie.

Bereiding

  1. 1. Week de darmen minstens 1 uur in een grote kom met warm water terwijl je de vulling bereidt. Leg de worstmachine in de koelkast zodat hij koud is bij gebruik. Laat ondertussen de pepers ca. 30 minuten uitlekken in een vergiet (de pittige olie kun je bewaren als smaakmaker, bijv. op pizza’s gesprenkeld). Pureer de pepers in een blender.

  2. 2. Meng de peperpuree met plastic weg werphandschoenen in een kom met de overige ingrediënten. Dek de kom af en zet hem 1 uur in de diepvries zodat de vulling opstijft (hierdoor gaat het vullen beter, maar let op dat je hem niet laat bevriezen).

  3. 3. Doe de achterkant van de worstmachine open en vul hem zo vol mogelijk met de vulling. Maak de machine dicht en draai eraan tot de vulling net bij de opening zit, zodat er geen lucht in de worst komt. Neem een van de darmen uit het water, knijp er zoveel mogelijk water uit en schuif de darm zo ver mogelijk om de tuit van de worstmachine. Knoop het eind van de darm met slagerstouw dicht. Draai langzaam aan de machine terwijl je de darm om de tuit houdt (dit gaat makkelijker met zijn tweeën), zodat de vulling de darm vult. Ga door (vul de machine indien nodig opnieuw) tot de helft van de vulling gebruikt is.

  4. 4. Trek de darm van de tuit en knoop hem dicht met slagerstouw. Knip het overtollige stuk van de darm af (maar niet zoveel dat de knoop in gevaar komt). Leg apart en herhaal met de tweede darm en de overige vulling. De 2 dikke worsten zullen er wit, vet en slijmerig uitzien, maar nadat ze een paar dagen gerijpt hebben wordt het vel droog en bijna doorzichtig en zul je de oranjerode ‘nduja zien.

  5. 5. Knoop met meer slagerstouw een lus aan de uiteinden van de darmen. Hang de worsten 4 weken op een plek op waar geen direct zonlicht komt en waar het niet te koud of te warm wordt (gebruik hiervoor bijvoorbeeld s-vormige haken).

  6. 6. Na 4 weken is de ‘nduja klaar om open te snijden en te gebruiken (je kunt de andere ‘nduja laten hangen en tot 4 weken verder laten rijpen, of weggeven als cadeau natuurlijk). Snijd af wat je nodig hebt en bewaar de rest tot 4 weken in vershoudfolie verpakt in de koelkast. ‘Nduja is lekker op krokant brood gesmeerd, op een pizza of door de pastasaus gemengd voor een pittig-warme kick.

© Olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Olivia Wardle Food styling: Katy Greenwood

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (8 stemmen)