Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
köfte

Köfte

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Köfte zijn een soort gehaktballetjes uit het Midden-Oosten. Je hebt eindeloos veel varianten, maar met dit klassieke recept weet je zeker dat je een overheerlijk gerecht op tafel zet!

Lees verder onder de advertentie

Stuks köfte
30

Ingrediënten

Benodigdheden

  • bakpapier
Köfte zijn een soort gehaktballetjes uit het Midden-Oosten. Je hebt eindeloos veel varianten, maar met dit klassieke recept weet je zeker dat je een overheerlijk gerecht op tafel zet!
Bereidingstip
Je kunt de köfte ook in de oven bakken: besprenkel ze met een beetje olijfolie en doe dit op elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C gedurende 20-25 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait.

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een kom met de specerijen, de peterselie, zout en peper. Rasp de ui, de aardappel en de knoflook fijn boven een zeef en druk het water eruit. Voeg dit toe aan de kom met gehakt en kneed alles met je handen door elkaar tot het goed gecombineerd is.

  2. Bak een klein stukje van het mengsel in een pan met wat olie, zodat je het kunt proeven en zorg dat het mengsel goed op smaak is. Voeg naar smaak extra zout toe. Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze ca. 30 minuten in de koelkast*.

  3. Verhit 2 el olie in een brede koekenpan. Voeg de köfte met 8-10 tegelijk toe (afhankelijk van de grootte van je pan) en bak ze 4-5 minuten aan elke zijde, of tot ze rondom goudbruin zijn. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg nog 2 el olie toe aan de pan en herhaal met de rest van de köfte tot ze allemaal klaar zijn**.

  4. Serveer de köfte warm met partjes citroen en een frisse saus van yoghurt, knoflook en munt erbij.

Per stuk: 80 kcal | 1 g koolhydraten | 5 g eiwit | 6 g vet

Receptuur en foodstyling: Ajda Mehmet Fotografie: Willem van Santen Styling: Susi Gastro Studio

Bewaartip
Je kunt ze ook een dag of twee van tevoren maken, bewaar ze dan in een luchtdichte bak met laagjes bakpapier ertussen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (6 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!