Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Gehaktballetjes in tomaten-kardemom-limoensaus

Gehaktballetjes in tomaten-kardemom-limoensaus

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Even wat anders dan de standaard gehaktballetjes in tomatensaus? We got you! Probeer deze variant met kardemom en limoen; je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Bereiding

  1. Meng het gehakt, de helft van de dille, de baksoda, zout en peper in een kom. Rol er gehaktballetjes van ca. 25 g per stuk van en zet ze in de koelkast terwijl je de saus maakt.

  2. Verhit ⅔ van de olie in een grote, ondiepe, ovenbestendige koekenpan op middellaag vuur en bak de sjalot, de knoflook, de chilipeper en een snuf zout er 8-10 minuten in, tot de sjalot een beetje gekaramelliseerd is.

  3. Voeg de tomatenpuree toe, draai het vuur wat hoger en bak 2-3 minuten, tot de puree donker is. Voeg de tomatenblokjes, het water, de kardemom, de limoenschil, de suiker en een flinke snuf zout toe. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag dat de saus nog zachtjes kookt en laat ca. 10 minuten koken. Verwarm de grill van de oven voor op de hoge stand.

  4. Doe de gehaktballetjes in de saus en verwarm 8-10 minuten, tot ze bijna helemaal gaar zijn. Neem het deksel van de pan en zet de pan 4-5 minuten onder de grill, tot de bovenkant wat verkleurd is. Neem uit de oven en laat even afkoelen.

  5. Meng de rest van de dille met het limoensap, de rest van de olijfolie, wat suiker, zout en peper. Verdeel over de gehaktballetjes en serveer met couscous, rijst of platbrood. Afgekoeld blijven de balletjes met saus 2 dagen goed in de koelkast, of tot 3 maanden in de diepvries.

Per portie: 362 kcal | 10 g koolhydraten | 23 g eiwit | 25 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Good Food Team Fotografie: Liam Desbois

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)

Wat is kardemom?

De kans dat je al eens kardemom hebt gegeten zonder dat je het wist, is heel groot. Zowel in zoete en hartige gerechten als in warme en koude drankjes komt de smaakmaker tot haar recht. Maar wat is kardemom eigenlijk? De specerij is familie van de gember en wordt vooral in Indiase en Midden-Oosterse gerechten veel gebruikt. Het zijn groene peulen waarin zwarte zaadjes zitten die de aroma’s afgeven. Niet alleen op zichzelf staand vind je het kruid in de schappen. Het wordt in heel veel specerijenmixen gebruikt, waaronder garam masala en de in ons land zo geliefde koekkruiden.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Je vindt kardemom in het kruidenschap van je supermarkt of online, zowel in peulvorm als in gemalen vorm. Voor curry’s, stoofgerechten en dergelijke kun je het beste kiezen voor de peulen. Als je iets lekkers gaat bakken of het wil toevoegen aan een drankje, is de gemalen vorm beter geschikt.

Hoe smaakt kardemom?

Nu we je vraag ‘wat is kardemom?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het is fris met een ondertoon van eucalyptus. Bij het gebruik komt een heerlijke, bloemachtige smaak vrij. Tenminste, als je de juiste dosering gebruikt. Het kruid overheerst al snel, dus gebruik niet te veel. In een passende hoeveelheid tilt kardemom jouw gerecht echter naar een hoger niveau.

Hoe kan je het vervangen?

Het heeft zo’n uitgesproken en unieke smaak dat vervangen eigenlijk geen optie is.

Wat kun je allemaal met kardemom?

Waar gebruik je kardemom voor? We verklapten het al even, maar je kunt met deze specerij heel veel kanten op. Voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofpotje of curry, gebruik een theelepeltje in je wortelcake of een ander lekker baksel. Op zoek naar gegarandeerd succes? Kardemom combineert geweldig met zoete aardappel, appel, sinaasappel, peren en verschillende peulvruchten. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!