Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Lamsballetjes met ricotta en snelle muntshatta

Lamsballetjes met ricotta en snelle muntshatta

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

de shatta

Benodigdheden

  • vershoudfolie
Shatta is een pittige Midden-Oosterse saus die wordt gemaakt van rode of groene chilipepers. Wij maken hem net wat anders, met ingelegde jalapeños, munt en sinaasappel.

Bereiding

  1. Verhit een kleine, droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster het komijnzaad er 1-2 minuten in tot het geurig is. Stamp het komijnzaad grof.

  2. Doe het broodkruim samen met de melk in een grote kom. Laat trekken tot de melk helemaal is opgenomen en voeg het gehakt, de sinaasappelschil, de knoflook, het geroosterde komijnzaad en de chilivlokken toe. Bestrooi met flink wat zout en peper. Kneed het gehakt door met je handen en vorm er 16 gehaktballetjes van. Dek af en zet minimaal 30 minuten, maar liever een nacht, in de koelkast.

  3. Doe voor de shatta de jalapeños in een keukenmachine en maal tot een grove pasta. Voeg de munt en de koriander toe en maal kort tot de blaadjes kapot zijn. Schraap het mengsel in een kom en roer het sinaasappelsap, de suiker en 25 ml olijfolie erdoorheen. Schenk er 1 el olijfolie overheen en houd apart.

  4. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 2 porties 8-10 minuten in de hete olie. Draai ze regelmatig om, zodat ze rondom bruin en gaar worden.

  5. Klop de ricotta, de yoghurt, de knoflook en het citroensap glad. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over een grote serveerschaal en leg de gehaktballetjes erop. Besprenkel met wat van de shatta en garneer met overige muntblaadjes, chilivlokken, sinaasappelschil en versgemalen zwarte peper. Serveer met platbrood en de rest van de shatta om mee te besprenkelen.

Per portie: 580 kcal | 14 g koolhydraten | 26 g eiwit | 46 g vet

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)