Geitenköfte van de barbecue
Eenvoudig
ca. 1 uur en 5 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 5 min. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Köfte is een populair gerecht in Griekenland. Deze versie maak je met geitengehakt, maar je kunt ook lamsgehakt gebruiken.
Bereiding
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui er in 8-10 minuten zacht en goudkleurig in. Roer de specerijen, veel versgemalen zwarte peper en de knoflook erdoorheen. Bak nog ca. 2 minuten, neem de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen.
Doe het afgekoelde uienmengsel, het gehakt, de citroenschil, het grootste deel van de koriander, eventueel de muntsaus en flink wat zout in een grote kom en kneed alles met je handen tot het goed gemengd is. Bak een klein balletje van het mengsel om te testen of het goed op smaak is en breng zo nodig op smaak. Verdeel het mengsel in 12 delen. Rol elk deel tot een grove worstvorm, leg ze op een schaal of bord, dek af en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. In de koelkast blijven de köfte tot een dag goed.
Steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes wit zijn of verhit een gasbarbecue op de hoge stand. Gril de köfte 10-12 minuten en draai ze regelmatig om met een tang, tot ze geblakerd en net gaar zijn. Laat ze aan één zijde bruin en krokant worden voor je ze omdraait. Je kunt de köfte ook garen in de airfryer op 200°C. Bak de köfte dan ca. 6 minuten in een enkele laag, draai ze om en bak nog ca. 8 minuten, tot de köfte bruin zijn. Bestrooi met de rest van de koriander en serveer met platbrood, salade, yoghurt en citroenpartjes, zodat iedereen zijn eigen wrap kan maken.