Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Sticky broodkrans met rode ui, tijm en opgeklopte geitenkaas

Sticky broodkrans met rode ui, tijm en opgeklopte geitenkaas

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • en 30 minuten wachttijd en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Voor de geitenkaas

Bereiding

  1. Doe de bloem, de gist, het grootste deel van het geklutste ei (bewaar een beetje om later mee te bestrijken), 2 tl zout en de melk in een kom. Kneed er met je handen een grof deeg van en zorg ervoor dat alle bloem in het deeg zit. Je kunt dit ook doen in een keukenmachine met deeghaken. Dek de kom af met een vochtige doek en laat ca. 30 minuten rusten.

  2. Stort het deeg op een schoon werkblad en kneed ca. 10 minuten met je handen, of ca. 5 minuten in een keukenmachine op matige snelheid, tot het deeg elastisch is en glanst. Kneed met je handen de zachte boter door het deeg – dit kost ongeveer 5 minuten. Het zal er eerst uitzien alsof het deeg geen geheel wordt, maar als je blijft kneden wordt het langzaamaan een glad en glanzend geheel. Maak een bal van het deeg, doe het terug in de kom, dek af en laat op een warme plek 1-2 uur rijzen, tot het in volume bijna verdubbeld is. Meng intussen de chutney met de azijn. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

  3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol in een rechthoek van ca. 50×40 centimeter. Bestrijk de deeglap met de chutney en bestrooi met de tijm en de parmezaan. Rol het deeg van de lange kant strak op. Leg de rol ca. 1 uur in de koelkast, zodat hij goed bij elkaar blijft.

  4. Snijd de uiteinden van de rol eraf en snijd de rol elke 3 centimeter in, maar niet door. Leg het deeg voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat en zet een ramekin of ander ovenbestendig kommetje in het midden van de plaat. Rol het deeg om het kommetje heen om er een krans van te maken; de ingesneden plakjes moeten uitsteken en een beetje overlappen. Dek af met een schone theedoek en laat 1-2 uur rijzen, of zet de plaat in de koelkast en laat een nacht rijzen. De krans moet ongeveer ⅓ groter worden.

  5. Klop intussen de geitenkaas, de zuivelspread, het citroensap, zout en peper met een handmixer luchtig en smeerbaar. Doe het mengsel in een kom die in het midden van de broodkrans past. Houd apart. De opgeklopte geitenkaas kun je tot twee dagen van tevoren maken en afgedekt in de koelkast zetten.

  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Bestrijk de krans met het apart gehouden ei en bestrooi met het nigellazaad. Bak 25-30 minuten tot het deeg gerezen, goudbruin en gaar is. Laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat en verwijder dan het kommetje in het midden. Zet het kommetje met de opgeklopte geitenkaas in het midden en bestrooi met de citroenschil. Serveer warm of koud. De krans blijft een dag op kamertemperatuur goed.

Per portie: 529 kcal | 62 g koolhydraten | 17 g eiwit | 23 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Good Food Team Foto’s: Louise Hagger Styling: Agathé Gits Foodstyling: Katie Marshall

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)