
Wie ze niet van Sinterklaas krijgt, moet de kruidnoten zelf bakken. Gelukkig is dat geen straf. Zelf kruidnoten (of pepernoten) bakken is hartstikke leuk en verrassend eenvoudig. Dus steek je handen snel uit de mouwen en ga gelijk aan de bak met dit heerlijke recept voor kruidnoten!
Lees verder na de advertentie
Kruidnoten bakken
Het begint eigenlijk elk jaar weer te vroeg, maar de pepernoten en kruidnoten liggen al vanaf de zomer in de supermarkten. Dat is natuurlijk makkelijk, maar leuker en nog lekkerder is het om ze zelf te maken. Zelf kruidnoten bakken is namelijk zo gepiept!
De ingrediënten om zelf kruidnoten te maken zijn erg eenvoudig. Je hebt namelijk enkel boter, bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden nodig. Heb je de specerijenmix niet in huis? Geen zorgen, de losse specerijen staan waarschijnlijk wel in je keukenkastje en je kunt de speculaaskruiden heel eenvoudig zelf mengen. Lees snel verder om erachter te komen hoe..
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Ingrediënten speculaaskruiden
Je kunt een potje koek- en speculaaskruiden kopen in de supermarkt, maar deze kun je ook heel gemakkelijk zelf speculaaskruiden maken. Je hebt de volgende specerijen hiervoor nodig:
- Kaneel
- Nootmuskaat
- Kruidnagel
- Gember
- Korianderzaad
- Foelie
- Kardemom
Heb je alle ingrediënten verzameld? Dan hoef je ze alleen nog maar fijn te vijzelen. Vervolgens zeef je het mengsel door een fijn zeefje en klaar is Kees! Je kunt deze mix bewaren in lucht- en lichtdicht potje en tot een jaar bewaren.
Zelf kruidnoten bakken: hoe doe je dat?
Nu je de juiste kruidenmix in huis hebt, zelfgemaakt of niet, is het tijd om ermee aan de slag te gaan! We delen hier het stappenplan voor zelf kruidnoten bakken:

Kruidnoten (pepernoten) recept
Wie ze niet van Sint krijgt, moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk en leuk om te maken! Met dit recept kun je thuis lekkere kruidnoten bakken!
Ingrediënten
- 100 g boter
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g bruine basterdsuiker
- 50 ml melk
- een beetje zout
- 1 1/2 el speculaaskruiden
- een beetje zout
Benodigdheden
- vershoudfolie
- bakpapier
Bereiding
Klop de boter met een handmixer wit en romig. Voeg het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom en meng goed.
Kneed vervolgens het geheel tot een soepel deeg. Dit kun je met behulp van een handmixer doen of door het met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem wel het leukste. Een beetje knoeien mag natuurlijk!
Wanneer het een soepel deeg is, draai je er een grote bal van en verpak je deze in vershoudfolie. Laat hem 20 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).
Na de 20 minuten kun je kleine stukjes deeg tot balletjes rollen van gelijke grootte. Leg ze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
Bak de kruidnoten af in de oven voor 15 minuten.
Je kunt de zelfgebakken kruidnoten bewaren in een luchtdichte trommel voor ongeveer drie dagen. Wil je ze langer bewaren? Stop ze dan in de vriezer en je kunt er een maand van genieten. Weet wel dat de kruidnoten er hierdoor niet lekkerder op gaan smaken. Lekker snel oppeuzelen dus!
Foto: Stephan van Raay
Onze tips

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

7x de lekkerste Sinterklaas lekkernijen

De lekkerste Sinterklaas hapjes en snacks

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.