Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
kruidnoten bakken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Advertentie

Wie ze niet van Sinterklaas krijgt, moet zijn kruidnoten zelf bakken. Gelukkig is dat geen straf. Zelf kruidnoten (of pepernoten) bakken is hartstikke leuk en verrassend eenvoudig. Dus steek je handen snel uit de mouwen en ga gelijk aan de bak met dit heerlijke recept voor kruidnoten!

Zelf kruidnoten bakken

Al sinds de zomermaanden liggen de supermarkten er vol mee: pepernoten en kruidnoten. Maar waarom zou je het strooigoed in de winkel kopen als je ze net zo makkelijk zelf kunt maken? Zelf kruidnoten bakken is makkelijk én leuk.

De meeste ingrediënten om zelf kruidnoten te maken heb je waarschijnlijk al in huis. Je hebt namelijk enkel boter, bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden nodig.

Heb je de specerijenmix niet in huis? Geen zorgen, de losse specerijen staan waarschijnlijk wel in je keukenkastje en je kunt de speculaaskruiden heel eenvoudig zelf mengen. Lees snel verder om erachter te komen hoe..

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ingrediënten speculaaskruiden

Zelf je potje speculaaskruiden maken? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij straks je eigen speculaaskruiden gebruiken voor kruidnoten. De specerijen voor de mix zijn: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, korianderzaad, foelie en kardemom.

Heb je deze ingrediënten verzameld? Dan hoef je ze alleen nog maar fijn te vijzelen. Vervolgens zeef je het mengsel door een fijn zeefje en klaar is kees! Je kunt deze mix bewaren in lucht- en lichtdicht potje en tot een jaar bewaren.

> naar het recept: speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Kruidnoten bakken: recept

Nu je zelf je eigen kruidenmix hebt gemaakt, is het tijd om er mee aan de slag te gaan. Om zelf kruidnoten te bakken voeg je het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom.

Vervolgens kneed je het geheel tot een soepel deeg. Dit kan met behulp van een handmixer of gewoon door het mengsel met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem misschien wel het leukste. Een beetje knoeien mag en maakt het bakken van kruidnoten juist een leuke activiteit.

Heb je de ingrediënten omgetoverd tot een soepel deeg? Draai er dan een grote bal van en verpak het in vershoudfolie. Vervolgens laat je het in de koelkast ongeveer 20 minuten rusten.

In de tussentijd kan je de oven voorwarmen (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).

Dan komt het leukste gedeelte: het maken van de kruidnoten. Rol hiervoor stukjes deeg tot balletjes van gelijke grootte. Leg deze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat.

Zodra het deeg op is, bak je de kruidnoten in de oven af. Dit duurt niet lang: na een kwartiertje zijn ze al klaar!

Je kunt de kruidnoten gelijk oppeuzelen of in een luchtdichte trommel bewaren. Wacht alleen niet te lang: ze blijven ongeveer drie dagen goed.

> naar het recept: kruidnoten

sinterklaas kruidnoten

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!