Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
kruidnoten bakken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Wie ze niet van Sinterklaas krijgt, moet de kruidnoten zelf bakken. Gelukkig is dat geen straf. Zelf kruidnoten (of pepernoten) bakken is hartstikke leuk en verrassend eenvoudig. Dus steek je handen snel uit de mouwen en ga gelijk aan de bak met dit heerlijke recept voor kruidnoten!

Lees verder na de advertentie

Kruidnoten bakken

Het begint eigenlijk elk jaar weer te vroeg, maar de pepernoten en kruidnoten liggen al vanaf de zomer in de supermarkten. Dat is natuurlijk makkelijk, maar leuker en nog lekkerder is het om ze zelf te maken. Zelf kruidnoten bakken is namelijk zo gepiept!

De ingrediƫnten om zelf kruidnoten te maken zijn erg eenvoudig. Je hebt namelijk enkel boter, bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden nodig. Heb je de specerijenmix niet in huis? Geen zorgen, de losse specerijen staan waarschijnlijk wel in je keukenkastje en je kunt de speculaaskruiden heel eenvoudig zelf mengen. Lees snel verder om erachter te komen hoe..

Tip!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ingrediƫnten speculaaskruiden

Je kunt een potje koek- en speculaaskruiden kopen in de supermarkt, maar deze kun je ook heel gemakkelijk zelf speculaaskruiden maken. Je hebt de volgende specerijen hiervoor nodig:

Heb je alle ingrediƫnten verzameld? Dan hoef je ze alleen nog maar fijn te vijzelen. Vervolgens zeef je het mengsel door een fijn zeefje en klaar is Kees! Je kunt deze mix bewaren in lucht- en lichtdicht potje en tot een jaar bewaren.

Speculaaskruiden

Zelf kruidnoten bakken: hoe doe je dat?

Nu je de juiste kruidenmix in huis hebt, zelfgemaakt of niet, is het tijd om ermee aan de slag te gaan! We delen hier het stappenplan voor zelf kruidnoten bakken:

sinterklaas kruidnoten

Kruidnoten (pepernoten)

Wie ze niet van Sint krijgt, moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk en leuk om te maken! Met dit recept kun je thuis lekkere kruidnoten bakken!

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 100 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 50 ml melk
  • een beetje zout
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • een beetje zout

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier

Bereiding

  1. Klop de boter met een handmixer wit en romig.Ā Voeg het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom en meng goed.

  2. Kneed vervolgens het geheel tot een soepel deeg. Dit kun je met behulp van een handmixer doen of door het met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem wel het leukste. Een beetje knoeien mag natuurlijk!

  3. Wanneer het een soepel deeg is, draai je er een grote bal van en verpak je deze in vershoudfolie. Laat hem 20 minuten in de koelkast rusten.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C / gas: stand 3).

  5. Na de 20 minuten kun je kleine stukjes deeg tot balletjes rollen van gelijke grootte. Leg ze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.

  6. Bak de kruidnoten af in de oven voor 15 minuten.

Je kunt de zelfgebakken kruidnoten bewaren in een luchtdichte trommel voor ongeveer drie dagen. Wil je ze langer bewaren? Stop ze dan in de vriezer en je kunt er een maand van genieten. Weet wel dat de kruidnoten er hierdoor niet lekkerder op gaan smaken. Lekker snel oppeuzelen dus!

Foto: Stephan van Raay

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!