
Speculaas
Eenvoudig
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Bereiding
Meng de bloem met de basterdsuiker, de speculaaskruiden, het bakpoeder en een snufje zout.
Snijd de koude boter in blokjes en voeg hem toe aan het bloemmengsel.
Kneed het geheel tot een soepel deeg. Leg het deeg ca. 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C / gas: stand 3). Rol het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een plak van ca. 2 cm dik.
Besmeer het deeg met de melk.
Druk de amandelen in het deeg en bak de speculaas ca. 30-35 minuten in de oven.
Waar komt speculaas vandaan?
Speculaas is een typische decemberklassieker. De koek werd traditioneel rond het sinterklaasfeest gebakken en gegeten. Er wordt beweerd dat de naam van het latijnse āspeculatorā afstamt, dat āhij die alles zietā betekent. Dit was tevens de bijnaam van de heilige Sint-Nicolaas. Volgens een andere bewering stamt de naam van het latijnse āspeculumā af, ofwel spiegel. Dit omdat een speculaaspop een spiegelbeeld is van de vorm waarin hij gemaakt is.
Speculaaspoppen werden vroeger door jongens gebakken en versierd voor hun beoogd geliefde. Ze boden de koek aan en als het meisje de speculaaspop aannam, was de liefde wederzijds. De uitdrukking āiemand versierenā schijnt hier vandaan te komen. Vaste ingrediĆ«nten van speculaas zijn boter, bloem, bruine (basterd)suiker en speculaaskruiden. Speculaaskruiden bevatten doorgaans kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en peper.