
Kruidcake
Gemiddeld
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C). Klop de eieren met de suiker schuimig. Schil de gember en rasp hem fijn. Voeg de stroop, de gember, de olie en 100 ml water toe aan het eimengsel en roer goed door.
Zeef het bakmeel en de speculaaskruiden boven het eimengsel en spatel voorzichtig tot een glad beslag. Schenk het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik.
Bak de kruidcake in ca. 50 minuten gaar en goudbruin in de oven. Controleer met een satƩprikker of hij gaar is. Blijft er nog beslag aan de prikker kleven, bak de cake dan nog ca. 5 minuten langer. Laat de kruidcake afkoelen in de vorm.
Wat is kruidcake?
Kruidcake, of zoals sommigen zeggen ‘kruidkoek’, is een typisch Nederlandse cake die te herkennen is aan zijn kruidige smaak. Deze wordt gegeven door verschillende specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Je kunt deze cake vergelijken met ontbijtkoek. Ook deze smeer je lekker met een laagje boter en eet je bij het ontbijt of gewoon lekker als tussendoortje!