
Kaneelbrood
Gemiddeld
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
ca. 3 uur en 10 minuten wachttijdca. 3 u. en 10 min. wachttijd
Bereiding
Meng de bloem en de gist. Doe 255 ml melk in een kom en voeg het bloemmengselĀ toe. Meng kort door elkaar tot alle bloemĀ vochtig is. Laat ca. 10 minuten staan.
Voeg het zout toe aan het deeg en kneed in ca. 10-15 minuten tot een soepel, glad deeg. Laat het deeg in een losjes afgedekte kom 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Meng 2 tl kaneelpoeder met 2 el suiker. Stort het deeg op eenĀ met bloem bestoven werkvlak. Tik er rustig de lucht uit en druk of rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van 20x40cm.
Bestrijk de deegplak met 2 el melk en strooi er de kaneelsuikerĀ overheen. Rol het deeg vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg de deegrol met de vouw naar beneden in een goed ingevet brood- of cakeblik. Leg er een doek overheen en laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plek, tot het deeg net boven de rand van het blik uitkomt. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 275Ā°C / hetelucht: 250Ā°C).
Kluts de eidooier met 2 el melk. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eidooiermengsel. Bak het brood in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C).
NeemĀ met brood uit de oven en haal voorzichtig uit de vorm. Laat het brood op zijn zijkant op een rooster verder afkoelen. Smelt de boter. Meng 3 el suiker met 3 tl kaneelpoeder. Bestrijk het broodĀ rondom met de boter. Wentel het brood in de kaneelsuiker. Snijd plakken en serveer het brood met roomboter.