
Speculaascake met kaneel-sinaasappelroom
Gemiddeld
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Vet een cakeblik of 10 kleine cakevormpjes in. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Klop de boter met de suiker en een snufje zout luchtig en voeg een voor een de eieren toe. Spatel als alles goed gemengd is de bloem en de speculaaskruiden erdoorheen.
Giet het beslag in het cakeblik of de cakevormpjes en bak de cake ca. 35 minuten of de kleine cakejes ca. 20 minuten in de oven. Laat de cake ca. 5 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op bijvoorbeeld een rooster.
Was de sinaasappel grondig en rasp de schil eraf. Knijp het sap uit de sinaasappel en doe het samen met een deel van de geraspte schil en een snufje kaneelpoeder bij de slagroom. Klop de slagroom lobbig. Snijd plakken van de cake of snijd de kleine cakejes horizontaal doormidden en serveer ze met een flinke schep kaneel-sinaasappelroom en bestrooi met de overige sinaasappelschil.
Wat is speculaas?
Speculaas is een typische decemberklassieker. De meeste speculaasproducten zijn gemaakt op basis van bloem, boter, bruine suiker en – je raadt het al – speculaaskruiden. De klassieke speculaas is plat van vorm en vaak in verschillende vormen verkrijgbaar. De ingrediënten die deze zogeheten speculaaskruiden vormen zijn kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Wat kun je met speculaas?
Naast het feit dat je allerlei zoete Sinterklaas lekkernijen mee kunt maken, zijn er ook recepten voor andere grote baksels. Wat dacht je van een taart, een cakerol of panna-cotta. Hoe dan ook, er zijn altijd genoeg recepten met speculaas!