Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Kaneelcake met saffraanroom

Kaneelcake met saffraanroom, crumble, botercrème en gekleurde botercrèmetopping

 • Uitdagend

 • ca. 2 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 50 min. bereidingstijd

 • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 16

Ingrediënten

Voor de kaneelcake

Voor de crumble

Voor de saffraanroom

Voor de siroop

Bereiding

 1. Vet voor de kaneelcake de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de tarwebloem, de maizena, het bakpoeder en het zout in een mengkom.

 2. Doe de roomboter, de zonnebloemolie, de kristalsuiker, de vanillesuiker, het vanille-extract en de citroenrasp in een andere mengkom en klop dit in 8-10 minuten romig en wit in een staande mixer met platte menghaak of met een handmixer op middelhoge snelheid.

 3. Voeg de eieren een voor een toe en mix steeds kort door tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt ca. 20 seconden per ei. Spatel tussendoor de zij – en onderkant van de kom schoon, zodat het beslag goed kan mengen.

 4. Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het bloemmengsel en de karnemelk in drie delen om en om toe aan het beslag. Spatel wederom langs de zijkanten en mix het beslag ten slotte ca. 30 seconden op middelhoge snelheid tot een glad geheel.

 5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 160°C). Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet in het midden van de oven. Bak de cakes in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uit komt.

 6. Haal de cakes uit de oven en verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Laat de cakes ca. 15 minuten in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Snijd de zijkanten van de cakes los van de vorm, stort de cakes ondersteboven op het taartrooster en laat volledig afkoelen. Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.

 7. Doe voor de crumble de boter in een mengkom en wrijf de boter tussen je vingers fijn. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed net zo lang door tot het deeg net niet een samenhangend geheel vormt, maar juist grove losse kruimels.

 8. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven en bak 15-18 minuten tot de kruimels een mooie goudbruine kleur hebben. Laat volledig afkoelen, verpak luchtdicht en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.

 9. Doe voor de saffraanroom 400 milliliter van de melk, 80 g kristalsuiker, de vanillesuiker en de saffraan in een pan met een inhoud van minimaal 1 liter en verhit het geheel op middelhoog vuur tot tegen het kookpunt aan. Roer af en toe door. Roer de overige 100 milliliter melk samen met het custardpoeder en het vanille-extract tot een glad papje.

 10. Voeg het custardpapje toe aan de pan met warme melk en verwarm al roerend met een garde 6-8 minuten. De banketbankersroom zal steeds dikker worden. Stop met roeren zodra de banketbakkersroom dikker wordt en begint te koken. Haal van het vuur zodra je minimaal 3 bubbels hebt gezien. Giet de banketbakkersroom in een hittebestendige kom en dek direct af. Zorg ervoor dat het plasticfolie direct op de banketbakkersroom ligt om te voorkomen dat zich een velletje vormt. Laat na het afkoelen opstijven in de koelkast.

 11. Klop de banketbakkersroom los. Klop de slagroom met 25 g kristalsuiker stijf. Spatel de slagroom in twee delen door de losgeklopte banketbakkersroom.

 12. Doe voor de botercrème de eiwitten en kristalsuiker in een mengkom en mix met een staande mixer met garde of met een handmixer in ca. 10 minuten tot stijve pieken. Begin op lage snelheid en verhoog de snelheid geleidelijk.

 13. Voeg de roomboter geleidelijk toe en blijf mixen tot er een geheel ontstaat. De crème kan eerst in de schift schieten, maar blijf kloppen! Na zo’n 10 minuten zal er een gladde crème ontstaan. Voeg het vanille-extract toe en mix nog eens 10 minuten op lage snelheid met een platte menghaak voor een extra gladde crème.

 14. Doe voor de siroop de kristalsuiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Haal zodra de suiker is opgelost van het vuur. Voeg het vanille- extract toe en roer tot deze is opgenomen. Laat afkoelen en dek af tot gebruik.

 15. Snijd beide kaneelcakes horizontaal doormidden. Leg een taartkarton op een draaiplateau en verdeel een eetlepel botercrème over het midden. Leg hier een cakelaag op en zorg dat deze in het midden van het taartkarton ligt. Besprenkel de cakelaag met siroop.

 16. Vul een spuitzak met botercrème, knip er een opening van ongeveer 1 cm uit en draai hem dicht. Spuit rondom de cakelaag een dijkje van botercrème en verdeel een derde van de saffraanroom over de cakelaag. Verdeel hier een derde van de crumble over, houd een beetje achter voor de topping. Herhaal voor de overige lagen (siroop, dijkje, room, crumble). Zorg dat je eindigt met een vlakke cakelaag (snijdzijde) bovenop. Laat de taart ca. 30 minuten opstijven in de koelkast.

 17. Smeer de taart af met een crumbcoat. Vul de spuitzak opnieuw met botercrème en draai hem dicht. Zet de gekoelde taart op een draaiplateau. Spuit een aantal banen crème langs de buitenkant van de taart door de spuitzak schuin tegen de taart te houden en het draaiplateau langzaam rond te draaien. Het doel van de crumbcoat is niet om een dekkende laag te krijgen, maar dat alle kruimels worden vastgezet. Deze wil je namelijk niet in de buitenste laag crème terugzien.

 18. Smeer de banen crème uit over de taart met de punt van een paletmes. Zorg ervoor dat overal een beetje crème zit en let erop dat de taart recht blijft tijdens het uit- en afsmeren. Houd het paletmes parallel tegen de taart aan en smeer de taart met lichte druk af. Schraap het paletmes schoon zodra zich veel crème ophoopt. Doe dit wel in een apart kommetje, en niet in de kom met de rest van de crème, zodat hier geen kruimels in komen. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

 19. Zet de gekoelde taart met crumbcoat op een draaiplateau en schep een grote hoeveelheid crème op de bovenkant van de taart. Draai het draaiplateau rond en smeer met lichte druk de bovenkant glad met een paletmes. Schraap het paletmes af en toe schoon en herhaal tot de bovenkant gelijkmatig is bedekt met crème en recht is. Verspreid de crème die zich aan de zijkant heeft opgehoopt over de zijkant van de taart met het paletmes, totdat er overal een dikke laag crème zit.

 20. Laat de taartschraper recht op het taartkarton rusten, niet zweven. Houd de lange kant van je taartschraper loodrecht tegen de taart en in een hoek van 45° richting jezelf. Pak met je andere hand over de taart heen het draaiplateau vast. Houd de hand met de taartschraper altijd in dezelfde positie en oefen lichte druk uit terwijl je met je andere hand het draaiplateau volledig rond laat draaien. Ga door tot je duimen elkaar weer ontmoeten.

 21. Stop met druk uitoefenen en haal de taartschraper in een vloeiende beweging van de taart af, terwijl je het draaiplateau zachtjes laat draaien, voor een zo glad mogelijk resultaat. Veeg overtollige crème op de taartschraper terug in een kom. Vul eventuele gaatjes met behulp van het paletmes met extra crème. Herhaal tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

 22. De crème van de zijkant zal nu zijn opgehoopt richting de bovenkant van de taart. Smeer dit met lichte druk in een vloeiende beweging van buiten naar binnen. Maak tussendoor steeds het paletmes schoon. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

 23. Verdeel de overige botercrème over drie schaaltjes. Doe een mespuntje rode kleurstof in 1 schaaltje. Doe 1 mespuntje groene kleurstof in 1 schaaltje. Laat het derde schaaltje botercrème wit. Meng beide goed tot de gewenste kleur is bereikt en voeg eventueel naar wens meer kleurstof toe. Schep elke kleur botercrème in een andere spuitzak, met bij voorkeur verschillende spuitmondjes.

 24. Spuit afwisselend rode, groene en witte toefjes botercrème op de bovenkant van de taart totdat deze volledig bedenkt is. Bestrooi met wat overgebleven crumble.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab