
Een stoofschotel is een typisch gerecht om je in het najaar aan te verwarmen. Maar met het gure weer buiten is het maken van een stoofpotje ook deze dagen zeker geen slecht idee. Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten voor zomerse stoofschotels!
Lees verder na de advertentie
Zomerse stoofpot
Dat je alleen maar kunt stoven met koud weer is een misvatting die wij graag uit de weg helpen. Ook in de zomermaanden zijn er heel veel heerlijke stoofgerechten die je kunt maken. Niet voor niets stoven ze er ook in warmere landen, als Italië en Brazilië, op los. Ter inspiratie delen wij onze favoriete zomerse stoofschotels. Doe er je voordeel mee!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Foodies favoriet

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15
Zomerse stoofschotels

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang. De smaak is verrassend verfrissend en daarmee perfect om in de zomer te serveren.

Visstoof met peterselie en schelpen
Met deze visstoof waan je je bijna op een Frans terras in de zon. Enige nadeel? Je moet zelf koken. Maar dat is gelukkig zo gepiept. Met deze heerlijke zomerse stoofschotel haal jij de vakantie in huis.

Cacciucco – Toscaanse visstoof
Stufato di pesce, oftewel ‘visstoof’, heeft een belangrijke plek in de Italiaanse keuken. Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een populaire variant uit Livorno, een grote havenstad aan de westelijke kant van Toscane. Sommige Italianen leggen eerst wat brood op het bord en serveren daar de stoof overheen, zodat het brood zich volzuigt met de heerlijke sappen.

Franse klassieker: beste recept voor ratatouille
Het lijkt een simpel groentegerecht, maar er gaat meer schuil achter ratatouille dan je zou denken. Het draait om structuur en het laten samensmelten van smaken. Er zit geen boter of room in, maar toch is het een ontzettend romig gerecht door de lang gestoofde aubergine en de royale hoeveelheid olijfolie. De courgette en tomaat bereid je apart en zorgen voor wat structuur en frisheid.

Moqueca (Braziliaanse visstoof)
Dit is een fris stoofgerecht met vis, garnalen, kokosmelk en koriander. Het is een traditioneel Braziliaans gerecht en je kunt je voorstellen dat het bij alle temperaturen goed smaakt. De zomerse stoof wordt traditioneel in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een goede stoofpan lukt het ook perfect.

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg de kimchi toe en bak ca. 2 minuten verder. Voeg de suiker, de chilivlokken en de gochujang toe en meng alles goed door elkaar.
Schenk de bouillon erbij en breng het geheel rustig aan de kook. Laat afgedekt ca. 20 minuten rustig stoven. Leg de plakken tofu boven op het stoofgerecht, leg het deksel weer op de pan en verwarm nog 10 minuten door. Druppel er voor het serveren wat sesamolie overheen en bestrooi met koriander en sesamzaadjes.
Onze tips

Koken zonder slowcooker? Zo maak je toch alle gerechten

Dit zijn de gouden tips voor het binden van een stoofpot

Dit zijn de feiten en fabels over koken met een snelkookpan

Koken met de slowcooker: zo doe je dat

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten

Dit zijn de beste recepten voor het Paasdiner
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.