Surinaamse bami
Eenvoudig6 personen45 minuten bereiden
Jason: "Surinaamse bami is eenvoudig om te maken. Wist je dat dit van oorsprong Javaanse gerecht door Javaanse immigranten in Suriname is geïntroduceerd? Ik ben met dit gerecht opgegroeid. Thuis aten we er veel varianten van, maar dit is mijn favoriete versie. Eet de bami als basisgerecht, net als witte rijst, en experimenteer met vegan vleesalternatieven."
Ingrediënten
- zonnebloemolie
- 250 g tempé (in dunne reepjes van 1 x 2 cm)
- 500 g volkoren spaghetti
- 1 rode ui (fijngehakt)
- 5 tenen knoflook (fijngehakt)
- 1½ tl verse gember of laos (fijngeraspt)
- 6 el ketjap manis (of ketjapknoflooksambal)
- 3 el sojasaus
- 1 el tomatenpuree
- 2 groentebouillonblokjes (verkruimeld)
- 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
- ½ tl gemalen zwarte peper
- 1 bosje selderij (blaadjes fijngehakt)
- Lekker met:
- 1 lente-ui (in stukjes gesneden)
- 2 el geroosterd sesamzaad
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verhit 0,5 centimeter olie op middelhoog vuur en bak de tempé goudbruin. Schep de tempé uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Kook de spaghetti volgens de verpakking in ruim gezouten water. Giet af en spoel af met koud water. Vermeng met 1 eetlepel olie.
- Verwarm voor de saus 1 eetlepel olie in een grote wok- of braadpan op middelhoog vuur. Bak de ui al omscheppend 1 minuut en voeg dan de knoflook en gember toe. Bak 3 minuten. Voeg de ketjap, sojasaus, tomatenpuree, bouillonblokjes, Chinees vijfkruidenpoeder en zwarte peper toe. Bak 3 minuten tot het een dikke saus is.
- Voeg de tempé, spaghetti en het selderijblad toe. Meng zorgvuldig.
- Garneer de bami met de lente-ui en het sesamzaad. Serveer met bijvoorbeeld zuurgoed, hete pindasaus en bakbanaan.

Meer gerechten zoals deze?
Vegan soul food