Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
surinaamse gerechten

Surinaamse gerechten: van bara tot bami

Bara, bami en de bekende broodjes: wij zijn er gek op. Daarom delen wij de recepten van onze favoriete Surinaamse en Surinaams geïnspireerde gerechten.

Lees verder na de advertentie

De Surinaamse keuken is ontzettend rijk en divers. Dat komt door de verschillende bevolkingsgroepen die elk hun eigen culinaire tradities met zich meebrachten. Zo zijn er bijvoorbeeld Surinaamse gerechten met Chinese, Indiase en Afrikaanse invloeden. Maar Surinaams eten is nog veel diverser! Door de smeltkroes aan eetculturen zijn er heel veel heerlijke gerechten ontstaan. Dat bewijzen de Surinaamse recepten onderaan dit artikel wel…

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Surinaamse keuken

Kookboekenauteur Noni Kooiman legde in een interview aan ons uit: “Uit landen van over de hele wereld zijn inwoners in Suriname terechtgekomen. Afrikanen vanuit de slavernij, Europeanen die er binnenvielen, en na de slavernij ook Indonesiërs, Indiërs en Chinezen. Allemaal namen ze hun eigen eetgewoontes mee. Er is bij mijn weten niet een land met dezelfde samenstelling van bevolkingsgroepen als Suriname. En dat maakt ook de Surinaamse keuken. Bovendien wordt er hoog op smaak gekookt. De Surinaamse keuken wordt ook wel omschreven als zoet, zuur, zout en een beetje peper. En al die smaken zitten daadwerkelijk in de meeste gerechten.”

Surinaamse gerechten

Benieuwd naar onze favoriete Surinaamse gerechten? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Ze zijn veelal van bekende Surinaamse chefs uit ons land, die hun recepten met ons deelden.

Roti

Roti

Noni Kooiman: “Iedereen kent roti en vind het heerlijk. Maar zelf maken lijkt vaak lastig en te veel gedoe. Ik ga laten zien dat het leuk om te maken is. Precies op de manier die Rita me liet zien. Ik maak een deegje, die vul ik met aardappelpuree. Na het uitrollen, met een speciale techniek worden de platen gebakken. Als ze opbollen zijn ze gelukt!”

Naar het recept
Surinaamse bami vegan soul food

Surinaamse bami

Jason Tjon Affo: “Surinaamse bami is eenvoudig om te maken. Wist je dat dit van oorsprong Javaanse gerecht door Javaanse immigranten in Suriname is geïntroduceerd? Ik ben met dit gerecht opgegroeid. Thuis aten we er veel varianten van, maar dit is mijn favoriete versie. Eet de bami als basisgerecht, net als witte rijst, en experimenteer met vegan vleesalternatieven.”

Naar het recept
Streetfood: Surinaamse bami met gemarineerde kip

Surinaamse bami met gemarineerde kip

Omdat de Surinaamse bami veel verschillende varianten kent, delen we ook het recept van Soenil Bahadoer. Hij vertelt erover: “Mijn zus Rekha maakte deze bami regelmatig voor ons team in het restaurant. Als zij met de bakken kip en bami kwam, was het feest. In onze foodtruck was het een echt succesnummer. De bakjes bami met kip vlogen over de toonbank.”

Naar het recept
Saoto soep

Surinaamse saoto soep

Noni Kooiman: “Saoto is misschien wel de bekendste Surinaamse soep. Er zitten andere specerijen in dan in de Indonesische soto ayam, want in Suriname waren er indertijd niet veel Indonesische ingrediënten te krijgen. Zeker niet toen de eerste mensen vanuit Indonesië naar Suriname kwamen. De soep is het lekkerst als je zelf de bouillon maakt, maar als je minder tijd hebt kun je daarvoor in de plaats goede kwaliteit kippenbouillon uit de super of van de poelier gebruiken. Gebruik dan wel wat extra takjes selderij en pimentkorrels om de bouillon wat Surinaamser van smaak te maken”

Naar het recept
Bara met lam

Bara met lam

Sterrenchef Soenil Bahadoer verkocht deze Surinaamse bara’s met mals lamsvlees tijdelijk in zijn eigen foodtruck. Omdat hij nu weer in de keuken staat, mogen we dit geweldige recept met je delen!

Naar het recept

Tip!

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer

Raghenie vertelt in haar column over de Javaans-Chinese keuken over dit gerecht: “Tjap tjoy betekent letterlijk ‘gemengde groente’. Ik bestel het graag maar eigenlijk is dat onzin want dit gerecht is klaar in een handomdraai. Als je het een keer zelf hebt gemaakt en ontdekt hoe makkelijk het is, denk ik dat je de bezorger bij de volgende tjap-tjoy-behoefte een avond rust gunt.”

Naar het recept
Heri heri

Heri heri

Noni Kooiman: “Heri heri is een gerecht dat de tot slaaf gemaakten kracht moest geven voor het harde werk op de plantages. Als ze geluk hadden, was er wat vis of misschien een ei beschikbaar om erbij te eten. Het is bijzonder dat heri heri vandaag de dag met trots gegeten wordt. Mijn vader eet dit het liefst elke dag. De knollen en bananen worden in dezelfde pan gekookt, maar de paarse zoete aardappel geeft nogal af. Dat doet niets af aan de smaak, maar als je wilt dat de andere ingrediënten hun kleur behouden kun je de paarse zoete aardappel het best in een eigen pannetje koken.”

Naar het recept
Fiadoe

Fiadoe

Noni Kooiman: “De vrijheid van godsdienst in Suriname trok Joden vanuit heel Europa aan. Fiadoe is een taart van Europese oorsprong waarin je de verschillende afkomsten van Joodse Surinamers herkent. De vorm lijkt op het Oost-Europese Chrysant-brood, maar de vulling doet heel Portugees aan. Dit is het recept van mijn oma, en is iets aangepast en verduidelijkt door mijn tante Jolanda — de beste Surinaamse bakker van Amsterdam. Deze taart ontbrak zelden op feestjes. Het is een vrij bewerkelijke taart die een dag na het maken het lekkerst is; begin dus op tijd.”

Naar het recept
Surinaams broodje met kippenlevers

Surinaams broodje met kippenlevers

Wie nog nooit een Surinaams broodje heeft gehad, moet zeker dit recept proberen. We beleggen het met kippenlevers en natuurlijk wat zuurgoed voor extra smaak.

Naar het recept
Dawet

Dawet

Dawet is een van de populairste drankjes van Suriname en Noni Kooiman deelt haar recept met ons. Ze tipt: “Het is nog lekkerder om de siroop een dag van tevoren te maken en met de citroengras erin te laten trekken.”

Naar het recept
Bojo

Bojo

Noni Kooiman: “Bojo is de taart uit mijn kindertijd. Kokos en cassave wordt geraspt en met onder andere in rum geweekte rozijnen erdoor gebakken in de oven. Het wordt een heerlijke puddingachtige cake.”

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies favoriet
Roti kip masala

Roti kip masala

Wie de Surinaamse keuken ook maar een beetje kent, weet: aan roti kan maar weinig tippen. Met deze roti kip masala zet je de tokoklassieker zelf op tafel, en dat is een stuk makkelijker dan je zou denken. Het intense aroma waarmee de keuken zich zal vullen, krijg je er gratis bij.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 witte ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 tomaten (in kleine blokjes)
  • 300 g vastkokende aardappels (geschild, in blokjes)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 2 el kerrie masala (specerijenmengsel, bij de toko)
  • 1 kippenbouillonblokje (verkruimeld)
  • 200 ml water
  • 1 madame-jeanette (Surinaamse peper, bij de toko)
  • 250 g kousenband (in stukjes van 2 cm)
  • 4 eieren
  • 4 rotiplaten

Bereiding

  1. Wrijf de kipdijfilets aan beide zijden in met het zout en de peper en snijd in hapklare blokjes. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de kipblokjes er rondom in aan. Neem uit de pan en houd de kip apart.

  2. Fruit in dezelfde pan de ui glazig. Voeg de knoflook toe, bak nog een halve minuut en voeg de tomaat en de aardappel toe. Voeg ook de komijn, de kerrie masala en het kippenbouillonblokje toe aan de pan en roer goed. Voeg ook de kip opnieuw toe aan de pan en schep om. Schenk het water erbij en leg de madame-jeanette op de ingrediënten.

  3. Leg de deksel op de pan en laat ca. 50 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Voeg de stukjes kousenband toe, roer opnieuw en bak nog eens ca. 10 minuten.

  4. Kook tijdens het sudderen van de kip masala de eieren in ca. 8 minuten gaar. Spoel ze met koud stromend water en pel ze. Halveer de gekookte eitjes.

  5. Verwarm de rotiplaten volgens de instructies op de verpakking. Verdeel de rotiplaten over borden en serveer met de kip masala. Leg op elk bord een eitje.

Receptuur & fotografie: Winnie Verswijvel

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!