Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer

  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

Raghenie vertelt in haar column over de Javaans-Chinese keuken over dit gerecht: "Tjap tjoy betekent letterlijk 'gemengde groente'. Ik bestel het graag maar eigenlijk is dat onzin want dit gerecht is klaar in een handomdraai. Als je het een keer zelf hebt gemaakt en ontdekt hoe makkelijk het is, denk ik dat je de bezorger bij de volgende tjap-tjoy-behoefte een avond rust gunt."

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Raghenie vertelt in haar column over de Javaans-Chinese keuken over dit gerecht: "Tjap tjoy betekent letterlijk 'gemengde groente'. Ik bestel het graag maar eigenlijk is dat onzin want dit gerecht is klaar in een handomdraai. Als je het een keer zelf hebt gemaakt en ontdekt hoe makkelijk het is, denk ik dat je de bezorger bij de volgende tjap-tjoy-behoefte een avond rust gunt."

Bereiding

  1. Verhit de olie in een hapjespan of wok op laag vuur en fruit de ui, knoflook, gember en madame jeanette 2 minuten. Voeg alle groenten toe en wok nog 5 minuten op hoog vuur.

  2. Maak in een kom de maizena aan met 1 eetlepel koud water tot er een wit papje ontstaat. Voeg de bouillon, oestersaus en ketjap toe aan de groenten en roer goed door. Roer vervolgens het maizenapapje erdoor tot er een glanzend laagje over de groenten komt en de saus mooi gebonden is.

  3. Zet het vuur uit en roer de sesamolie erdoorheen. Voeg de blokjes courgette en paprika toe en schep alles om tot de groenten beetgaar zijn.

  4. Voeg de gekookte macaroni toe samen met de tomatenketchup (optioneel), zoete en zoute ketjap en schep goed om. Draai het vuur uit.

  5. Serveer direct met de fijngesneden bladselderijblaadjes, garnalensambal (koop je kant-en-klaar bij de Surinaamse of Aziatische supermarkt, of maak je zelf naar recept uit Madame Jeanette) en ingemaakte groenten, zoals komkommer en rode ui.

Tips van Raghenie
De fluweelachtige finish van de tjap tjoy komt door het gebruik van wat maizena, aangemaakt met water om de saus te laten indikken. Alhoewel dit vaak wordt afgeraden in de professionele keuken, maak ik me daar niet druk om. Sterker nog, het is een basistechniek waar de Chinese keuken op drijft. Dus doe maar gewoon. Dit is een recept zonder eiwitten, maar voel je vrij om (vega) kipstukjes, varkensvlees, garnalen of tofu lichtbruin te bakken in de wok voordat je met het recept verdergaat. Leef je uit met wat je lekker vindt!

Wat vind jij van dit recept?

2.2 / 5.0 (10 stemmen)
Uit het boek

Madame Jeanette

€ 27,99
madame jeanette