Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Roti

Roti

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Benodigdheden

  • vijzel
Noni Kooiman: "Iedereen kent roti en vind het heerlijk. Maar zelf maken lijkt vaak lastig en te veel gedoe. Ik ga laten zien dat het leuk om te maken is. Precies op de manier die Rita me liet zien. Ik maak een deegje, die vul ik met aardappelpuree. Na het uitrollen, met een speciale techniek worden de platen gebakken. Als ze opbollen zijn ze gelukt!"

Bereiding

  1. Zeef de bloem en bakpoeder in een kom. Voeg de boter, de melk en een deel van het water toe en kneed door. Schenk er wat meer water bij als het deeg te droog blijft. Het moet een samenhangende bol deeg worden. Laat, afgedekt met een vochtige theedoek 1 uur rusten.

  2. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Stamp fijn in een vijzel en doe bij de aardappelen.

  3. Stamp ook de knoflook en peper met een snuf zout fijn in de vijzel en meng met de aardappelen. Breng op smaak met peper en zout en stamp tot puree met een pureestamper. Laat helemaal afkoelen.

  4. Verdeel het rotideeg in ca. 10 gelijke porties, maak er balletjes van. Wentel er een licht in de bloem. Vorm het deegje tot een platte cirkel die goed in je handpalm past. Dat doe je door een draaiende beweging te maken waarbij je steeds aan de buitenkant iets meer drukt dan in het midden, zodat een cirkel ontstaat met een dunnere rand. Leg het deegje in je handpalm en leg er een bol aardappelpuree in, ongeveer 1 tot 2 eetlepel. Vouw het deeg dicht, zorg dat het goed sluit en vorm er weer een mooie bal van. Doe hetzelfde met de rest van het deeg en vulling en bewaar onder een theedoek.

  5. Wentel de gevulde roti opnieuw licht in de bloem en leg op je werkblad. Druk voorzichtig in het midden in zodat de vulling ook de randen goed bereikt. Rol de roti dan uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Als er op plekken wat aardappel uit komt kan je die bedekken met een beetje bloem, tegen het plakken.

  6. Verhit ½ el olie in een tawa of gietijzeren koekenpan en leg de roti erin. Bestrijk de bovenkant ook met een paar druppels olie. Keer de roti om als de onderkant heel licht gekleurd is. Als het goed is bolt de roti nu op. Druk voorzichtig de lucht eruit en bewaar de gare roti’s in een schone theedoek. Ga zo door met de rest van het deeg.

© Noni Kooiman & Rita Sanchit

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)