Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Dawet

Dawet

 • Eenvoudig

 • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

 • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Tip
Noni Kooiman: "Het is nog lekkerder om de siroop een dag van tevoren te maken en met de citroengras erin te laten trekken. Je maakt met dit recept meer siroop dan kokosmelk. Kokosmelk blijft niet lang houdbaar, de siroop daarentegen wel. Bewaar in een schone fles of pot in de koelkast en dan blijft het wel 3 maanden goed."

Bereiding

 1. Kneus de citroengras met de platte kant van een mes en doe met de suiker en 1 liter water in een pan. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook terwijl je af en toe roert. Laat 30 minuten op laag vuur pruttelen.

 2. Breek ondertussen de kokosnoot open. Dat gaat zo makkelijk nog niet, maar het is wel de moeite waard. Verse kokosmelk is echt veel lekkerder dan die uit blik of pak. Aan de bovenkant van de noot zitten drie zachtere plekjes, een beetje zoals bij de gaatjes van een bowlingbal. Maak die kapot, bijvoorbeeld met een schroevendraaier en een hamer. Zo kan het kokoswater eruit lopen. Drink dat op als het erin zit.

 3. Houd dan de kokosnoot in een hand en sla, rondom, met de achterkant van een mes in het midden van de noot. Draai de kokosnoot steeds in je hand zodat je een denkbeeldige lijn over het midden van de noot tekent. Op een gegeven moment zal de kokosnoot op die lijn breken. Nu kan je het vruchtvlees eruit wippen met een lepel. Schraap het bruine velletje eraf en snijd in kleine stukken. Maal met 100 ml water fijn in een keukenmachine of blender (je kan de kokosnoot ook raspen op een fijne rasp).

 4. Schenk er terwijl de machine draait, nog 500 ml water bij. Schenk het door een fijne zeef. Druk de kokospulp goed uit. Doe de pulp opnieuw in de mixer en voeg nog 400 ml water toe. Laat weer draaien, schenk weer door de zeef en knijp goed uit. Bewaar de kokosmelk in de koelkast.

 5. Zet een bak ijswater met daarop een vergiet klaar. Meng de maizena met 3 el water. Breng in een steelpannetje 300 ml water aan de kook. Voeg het maizenapapje toe en laat, al roerend 2 minuten koken.

 6. Schep het maizenapapje in het vergiet en druk erdoor. In het ijswater zal de maizena stollen. Bewaar de maizena tot gebruik in het koude water.

 7. Voeg de kleurstof toe aan de siroop en schenk door een zeef. Meng de siroop per kan of per glas met de kokosmelk en de maizena.

 8. Maak de dawet af zoals je limonade zou maken; een beetje citroengrassiroop in het glas en afvullen met kokosmelk. Schep er bij de liefhebbers een lepel maizena in.

©Noni Kooiman & Toemi Dongen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)