Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Fiadoe

Fiadoe

  • Gemiddeld

  • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Noni Kooiman: "De vrijheid van godsdienst in Suriname trok Joden vanuit heel Europa aan. Fiadoe is een taart van Europese oorsprong waarin je de verschillende afkomsten van Joodse Surinamers herkent. De vorm lijkt op het Oost-Europese Chrysant-brood, maar de vulling doet heel Portugees aan. Dit is het recept van mijn oma, en is iets aangepast en verduidelijkt door mijn tante Jolanda — de beste Surinaamse bakker van Amsterdam. Deze taart ontbrak zelden op feestjes. Het is een vrij bewerkelijke taart die een dag na het maken het lekkerst is; begin dus op tijd."

Bereiding

  1. Week de rozijnen in de rum terwijl je verdergaat met de rest.

  2. Schil de ananas en snijd hem in de lengte in 4 stukken. Snijd de harde kern eruit. Hak het vruchtvlees fijn.

  3. Doe het vruchtvlees met de rietsuiker en het zout in een pannetje en stoof op laag vuur in 1 uur gaar. Roer regelmatig en voeg als het droog dreigt te koken een klein scheutje water toe. Haal de ananas van het vuur. Je hebt hiervan maar de helft nodig.

  4. Meng de gist met 1 eetlepel lauw water en laat 10 minuten staan.

  5. Klop de eieren met 50 gram van de suiker en het vanille-extract dik en romig. Dat duurt vrij lang; het mengsel moet verdubbelen in volume. Schenk er langzaam 400 milliliter van de melk bij, gevolgd door het gistwater en 50 gram boter. Klop zachtjes door tot alles goed is gemengd.

  6. Zeef de bloem in een kom en schep beetje bij beetje bij de eieren. Het moet een dun, net samenhangend deeg worden. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.

  7. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Beboter de taartvorm.

  8. Rol op een bebloemd werkblad ⅓ van het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ centimeter dik en bekleed de vorm ermee. Het deeg moet een beetje over de rand hangen.

  9. Smelt de rest van de boter. Meng de overige 200 gram suiker met de kaneel en zet 1 eetlepel van dat mengsel apart. Zeef de rozijnen uit de rum en bewaar beide. Hak de sukade en de gekonfijte kersen in kleine stukjes.

  10. Bestrijk de bodem in de taartvorm met 2 eetlepels gesmolten boter. Verdeel er ⅓ van de volgende ingrediënten over: kaneelsuiker, gestoofde ananas, rozijnen, amandelen, sukade en de gekonfijte kersen.

  11. Rol de rest van het deeg uit tot een grote rechthoek. Verdeel er 4 eetlepels gesmolten boter en de rest van de vulling over. Rol de lap deeg vanaf de lange zijde op en snijd de slang in kleine stukjes van 2 à 3 centimeter dik. Verdeel deze rolletjes over de taart, ze moeten rechtop staan. Vouw de overhangende lap deeg rondom naar binnen en druk licht aan.

  12. Verwarm de overige 350 milliliter melk tot lauwwarm en roer de eetlepel kaneelsuiker erdoor. Bestrijk de taart met 3 eetlepels gesmolten boter en schenk er de helft van de kaneelmelk over.

  13. Zet de taart in het midden van de oven. Kijk na 45 minuten of hij al goudbruin is. Haal de taart dan uit de oven en bestrijk hem opnieuw met 3 eetlepels gesmolten boter. Schenk de rest van de kaneelmelk eroverheen en zet hem nog 20 minuten in de oven.

  14. Haal de taart uit de oven en overgiet hem met de rum. Pak de taart in met aluminiumfolie en laat hem zo minimaal 4 uur, maar liever de hele nacht, afkoelen. Bestrooi de taart voor het serveren met suikermuisjes voor een extra feestelijk effect.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Switi Sranan

€ 35,00
Switi Sranan