Bereiding

  1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135°C is bereikt.
  2. Op de achterzijde (botkant) van de short ribs zit een taai vlies. Wrik een kruiskopschroevendraaier tussen het bot en het vlies en maak een wrikkende en trekkende beweging om het gehele vlies van de botten te trekken. Aan de vleeszijde kan er een laag vet of vliesjes zitten. Snijd deze, indien aanwezig, met een klein mesje weg totdat je mooi schoon vlees hebt. Meng het zeezout en de zwarte peper en bestrooi de gehele short rib rijkelijk met het zout-pepermengsel. Schrik niet van de hoeveelheid peper, door de lange garing wordt de smaak hiervan een stuk milder.
  3. Leg de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg de gekruide short ribs met de botzijde op het rooster in de BBQ en sluit de deksel. Houd de BBQ gedurende 5-6 uur op een constante temperatuur van 135°C. Pak na 4 uur de short ribs in butcher paper in en giet er net voor het dichtvouwen 70 ml root beer bij. Vouw het papier dicht en gaar de ribben nog 1-2 uur verder tot een kerntemperatuur van 92°C. De beef ribs zijn gaar als je erin prikt met je thermometer en je de juiste weerstand voelt. Moet je hard duwen, dan is het vlees nog niet mals, prik je erin en voel je helemaal geen weerstand, dan zijn ze te gaar. Dit vingertoppengevoel krijg je door ervaring, het aanhouden van de kerntemperatuur is voor beginners echter een prima uitgangspunt.
  4. Meng voor de root beer glaze alle ingrediënten in een pan en verwarm ze. Haal de ribben als ze de juiste garing hebben uit het papier en leg ze terug op de BBQ. Bestrijk ze enkele keren met de glaze en laat met gesloten deksel de glaze aan het vlees hechten. Haal de ribben uit de BBQ en verdeel het vlees onder je gasten, die je inmiddels met vlees vragende ogen aan zullen kijken.
Smokey Goodness Brand New BBQ

Uit het boek:

Smokey Goodness Brand New BBQ
€32,99