Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Root beer beef ribs

Root beer beef ribs

  • Gemiddeld

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

  • ca. 6 uur wachttijdca. 6 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor de root beer glaze

Verder nodig

Jord Althuizen: “Root beer is een typische Yankee dorstlesser die hier in Nederland langzaamaan bekender wordt. De smaak van deze soda (geen bier!) wordt vooral gevormd door sassafras, een boomwortel en -schors, die het een typisch medicinaal smaakje geeft. Mijn Amerikaanse vrouw leerde me er root beer floats mee te maken: vanille-ijs overgoten met root beer. Voor jou ben ik ermee aan de slag gegaan en kwam ik tot de ontdekking dat dit goedje ook verdomd lekker gaat met rundvlees. Laat de beef ribs zich er op het einde een beetje mee volzuigen en maak er een lekkere glaze van waarmee je de ultieme beef snack een zoet-kruidig accent geeft. De oplettende lezer ziet dat een short rib vaak uit drie botten bestaat en dit recept voor vier personen is. Geloof mij dat je van goeden huize moet komen wil je een hele rib verorberen. Delen dus.”

Bereiding

  1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135°C is bereikt.

  2. Op de achterzijde (botkant) van de short ribs zit een taai vlies. Wrik een kruiskopschroevendraaier tussen het bot en het vlies en maak een wrikkende en trekkende beweging om het gehele vlies van de botten te trekken. Aan de vleeszijde kan er een laag vet of vliesjes zitten. Snijd deze, indien aanwezig, met een klein mesje weg totdat je mooi schoon vlees hebt. Meng het zeezout en de zwarte peper en bestrooi de gehele short rib rijkelijk met het zout-pepermengsel. Schrik niet van de hoeveelheid peper, door de lange garing wordt de smaak hiervan een stuk milder.

  3. Leg de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg de gekruide short ribs met de botzijde op het rooster in de BBQ en sluit de deksel. Houd de BBQ gedurende 5-6 uur op een constante temperatuur van 135°C. Pak na 4 uur de short ribs in butcher paper in en giet er net voor het dichtvouwen 70 ml root beer bij. Vouw het papier dicht en gaar de ribben nog 1-2 uur verder tot een kerntemperatuur van 92°C. De beef ribs zijn gaar als je erin prikt met je thermometer en je de juiste weerstand voelt. Moet je hard duwen, dan is het vlees nog niet mals, prik je erin en voel je helemaal geen weerstand, dan zijn ze te gaar. Dit vingertoppengevoel krijg je door ervaring, het aanhouden van de kerntemperatuur is voor beginners echter een prima uitgangspunt.

  4. Meng voor de root beer glaze alle ingrediënten in een pan en verwarm ze. Haal de ribben als ze de juiste garing hebben uit het papier en leg ze terug op de BBQ. Bestrijk ze enkele keren met de glaze en laat met gesloten deksel de glaze aan het vlees hechten. Haal de ribben uit de BBQ en verdeel het vlees onder je gasten, die je inmiddels met vlees vragende ogen aan zullen kijken.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Smokey Goodness Brand New BBQ

€ 32,99
Cover Brand New BBQ Jord Althuizen