Bereiding

Met bonen of zonder bonen? Of zelfs aardappel? Tonijn, ansjovis of allebei? Hoewel er puristen zijn die alleen tomaat, ansjovis en olijfolie in een salade Niçoise willen zien, zijn de boontjes en ei tegenwoordig wel gemeengoed. Maar maak de salade Niçoise vooral zoals jij ‘m lekker vindt. 

  1. Kook de eieren in ca. 9 minuten hard. Stamp intussen voor de dressing de ansjovisfilets in een vijzel fijn en meng er de mosterd en de azijn doorheen. Voeg al roerend met een vork de olijfolie toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Roer er de kappertjes en de sjalot doorheen. Giet de eieren af en spoel ze met koud water.
  2. Blancheer de haricots verts ca. 3 minuten in kokend water. Giet af, spoel met koud water en laat goed uitlekken. Snijd de eindjes van de kropjes sla zodat ze in losse bladeren uiteenvallen. Was de sla in koud water en slinger daarna goed droog in een slacentrifuge. Pel de eieren en snijd ze in kwarten.
  3. Verdeel ⅔ van de dressing over de bodem van een ruime kom. Meng de sla, de tomaat, de boontjes en de tonijn in de kom. Bestrooi met de peterselie en hussel voorzichtig door elkaar. Leg de eieren op de salade en bedruip met de overgebleven dressing. Lekker met vers stokbrood.

Per portie: ca. 386 kcal
31 g eiwit | 25 g vet | 7 g koolhydraten

Foto’s en receptuur: Willem van Santen