Advertentie
Overgebleven restjes rijst
Heb je gisteravond rijst gegeten en is niet de hele pan leeg gegaan? Geen zorgen! Met leftover rijst maak je de lekkerste rijst gerechten. Of je nou risotto-, sushi-, pandan- of basmatirijst gebruikt, wij zetten onze favorieten recepten met restjes rijst op een rij. Zo beland je rijst nooit meer in de prullenbak.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Rijstepap met amandelen en kersensaus
Echt zo’n gerecht dat iedereen als kind vroeger at maar nu in de vergetelheid is geraakt. En dat is zonde want rijstepap is hartstikke lekker. Deze Hollandse lekkernij maak je supersnel door restjes rijst samen met melk, suiker en een vanillestokje in een pan te koken. Met wat fruit als topping is het helemaal feest!
Gevulde paprika’s met chipotlesalsa
Het is een beetje oldskool maar de lekkerste manier om groentes te vullen is met rijst restjes. Vul bijvoorbeeld je (punt)paprika, courgette, aubergine of pompoen met een rijstmengsel. Beetje kaas er over heen en je hebt een heerlijk gerecht. Het recept voor restjes rijst want je bent extra snel klaar als de rijst al gekookt is. Probeer gevulde paprika’s met chipotlesalsa, gevulde puntpaprika’s of gevulde meiraapjes.
Nasi goreng
Nasi goreng is Indonesisch voor gefrituurde rijst. Je doet je leftover rijst met een scheutje olie in de pan en je hebt de perfecte basis voor je nasi. Nasi goreng is bij uitstek het perfecte gerecht om je rijst mee op te maken omdat je voor het beste resultaat gekookte en afgekoelde rijst gebruikt. Rijst van gisteravond is dus ideaal!
Gefrituurde risottoballetjes
Gisteren risotto gegeten en wat restjes rijst over? Dan moet je deze balletjes maken. In Italië worden ze ook wel arancini genoemd. Wat voor ons de bitterbal is, is voor Italianen de risottobal. Deze snack is ook nog eens harstikke makkelijk gemaakt. Voor het beste effect stop je een blokje mozzarella in de binnenkant. Succes gegarandeerd!
Rijstsalade met tuinbonen en oosterse dressing
Het wordt vaak vergeten maar rijst is heerlijk als vulling in salades. Met restjes rijst maak je een heerlijke salade om mee te nemen als lunch. Omdat je rijst al gekookt is, ben je in een handomdraai klaar. Maak bijvoorbeeld rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool, tuinbonen en oosterse dressing of met biet, pompoen en feta.
Vegan poké bowl
In Hawaii maken ze hun leftover (sushi)rijst en vis op door er een pokébowl mee te maken. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen! Van sushi hebben wij namelijk nooit genoeg. Maak bijvoorbeeld een zalm-avocadopokébowl, pokébowl met gerookte tempeh of vegan pokébowl met tofu.
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.