Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Bietenrisotto

Bietenrisotto

 • Gemiddeld

 • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

 • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 2

Ingrediënten

Tobias: “Een goede risotto maken heb je zo onder de knie; het is bijvoorbeeld veel makkelijker dan een perfecte fried rice. Zolang je je maar aan twee regels houdt, komt alles goed: 1) neem de tijd en 2) gebruik goede ingrediënten.”

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C).

 2. Doe de bieten met schil en al in de voorverwarmde oven en rooster ze 2,5 uur. Als ze klaar zijn, laat je ze afkoelen en pel je ze. Je hebt dan zo’n 300 gram over. Neem 200 gram voor de puree en bewaar de rest voor garnering.

 3. Voor de puree doe je 200 gram geroosterde biet met 100 ml bouillon in een maatbeker. Pureer dit mengsel helemaal glad met een staafmixer. Neem hier de tijd voor, want hoe gladder het is, hoe luxer het mondgevoel. En dat wil je. Passeer alles door een zeef om er zeker van te zijn dat er geen enkel klontje in zit.

 4. Als alles klaarstaat, start je met de risotto. Snijd de witte ui in stukjes zo groot als de rijstkorrel en snijd de knoflook zo fijn als je kunt. Neem een mooie grote pan en bak de ui en de knoflook in een beetje olie op laag vuur. Laat het rustig fruiten en als het glazig wordt, mag de rijst erbij.

 5. Zet het vuur een tikkeltje hoger, maar niet te hoog. Bak de rijst 1 à 2 minuten. Dan gaat er als eerste een scheut bouillon bij. Wacht tot het vocht bijna is opgenomen door de rijst en voeg nu pas een scheut wijn toe. Gebruik altijd wijn die je zelf ook zou drinken; je proeft het natuurlijk terug als je goedkope zure rommel gebruikt.

 6. Ga door met het toevoegen van de bouillon en de wijn tot de wijn op is en je nog 100 ml van de 500 ml bouillon over hebt. Proef even; als het goed is, is de korrel bijna gaar.

 7. Voeg nu de bietenpuree toe en kook die mee. Gebruik de laatste 100 ml bouillon om de perfecte consistentie en garing te krijgen. De korrel moet nog nét een beetje bite hebben, maar tegelijkertijd mag de risotto geen vaste vorm kunnen aannemen; het moet blijven uitlopen.

 8. Als je tevreden ben, voeg je de boter toe en roer je alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.

 9. Snijd de bietjes voor de garnering in mooie kwarten en sauteer ze met wat olie nog even in een koekenpannetje. Als ze warm genoeg zijn om te serveren, doe je ze in een kom met de balsamico. Roer voorzichtig door en breng op smaak met wat zout. Serveer met de risotto.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Groenvoer

€ 32,99
cover groenvoer