Bereiding

In dit recept gebruik je dessertrijst voor de vulling van de rijstevlaai. Deze rijst, heel toepasselijk ook kleefrijst genoemd, heeft een wat kortere, ronde korrel. Het heeft een hoger zetmeelpercentage dan andere rijstsoorten en wordt daardoor na het koken wat kleverig. Perfect voor deze ultieme rijstevlaai.

  1. Meng in een kom de bloem, de gist, de suiker en een snufje zout. Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg 40 g boter, 1 ei en 90 ml melk toe aan het bloemmengsel en kneed het geheel tot een soepel deeg. Vorm een bol van het deeg en dek de kom af met vershoudfolie. Laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
  2. Splijt de vanillestokjes en schraap het merg eruit. Breng 500 ml melk en de slagroom aan de kook met de vanillestokjes en het merg. Voeg de dessertrijst toe en kook de rijst op laag vuur in 16-18 minuten beetgaar. Breng de rijstepap op smaak met de poedersuiker, een snufje zout en ½ el boter. Laat goed afkoelen. Verwijder de vanillestokjes. Roer 1 ei door de rijstepap.
  3. Sla de lucht uit het deeg en kneed het enkele malen door. Rol het deeg uit tot een ronde plak van ca. 30 cm Ø. Bekleed er een met boter ingevette vlaaivorm (ca. 25 cm Ø) mee. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat het deeg nog ca. 15 minuten rusten.
  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Prik het deeg enkele malen in met een vork. Schep de rijstvulling op de deegbodem. Bak de rijstevlaai 25-30 minuten in de oven. De vulling moet niet meer bewegen als je de vorm licht schudt.
  5. Laat de vlaai ca. 5 minuten afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm, laat de vlaai op een rooster verder afkoelen. Serveer de rijstevlaai eventueel met slagroom.

Per portie (12): ca. 369 kcal
9 g eiwit | 15 g vet | 49 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raaij Foodstyling en receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren