Bereiding

  1. Verwarm de bouillon langzaam in een grote pan en houd de bouillon op laag vuur net tegen de kook aan (maar niet kokend). Voeg korsten van Parmezaanse kaas toe aan de bouillon als je die in de vriezer hebt liggen.
  2. Verhit de extra vierge olijfolie in een pan met dikke bodem die niet al te wijd is. Mik de gesnipperde ui in de pan, wacht tot de ui sist, leg het deksel op de pan en bak de ui 5 tot 10 minuten op matig vuur, of tot de ui doorzichtig is. Voeg de rijst toe en bak hem 2 minuten mee, of tot de rijstkorrels aan de randjes doorzichtig zijn. Roer voortdurend om er zeker van te zijn dat iedere korrel omhuld wordt.
  3. Laat de pan op matig vuur staan. Blus de ui en de rijst al roerend af met de witte wijn. Voeg een soeplepel bouillon toe zodra de alcohol van de wijn niet meer in je ogen prikt. Roer geregeld met een houten lepel om te voorkomen dat de rijst aan de bodem kleeft. Voeg meer bouillon toe zodra hij is opgenomen en je de bodem van de pan kunt zien. Herhaal deze procedure gedurende 25 tot 30 minuten. Proef of de rijst gaar is, zodra er nog ongeveer 250 ml bouillon over is. Blijf doorgaan als de risotto meer tijd nodig heeft, voeg indien nodig wat meer heet water toe. Bedenk echter dat de risotto al dente (beetgaar), zijdeachtig, dun en romig moet zijn, maar niet stijf en stroperig.
  4. Maak ondertussen de CP-boter. Doe de boter in een kom. Maal met een stamper in een vijzel de Parmezaanse kaas, knoflook, peper en het zout tot een grove pasta. Meng de pasta door de boter en spatel de bladpeterselie er als laatste door. Roer de crème fraîche, bladpeterselie en 50 gram CP-boter door de risotto zodra hij klaar is. Rasp de helft van de Parmezaanse kaas boven de pan en roer door. Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de risotto 5 minuten rusten.
  5. Schep de risotto in lage kommen en schud een beetje met de kommen zodat de risotto wat inzakt. Schep in het midden van de risotto een extra klodder CP-boter en rasp met een fijne rasp de overige Parmezaanse kaas over de risotto. Serveer de risotto bestrooid met de extra bladpeterselie, nog wat versgemalen peper en besprenkeld met olijfolie.

Tips
Als je een kant-en-klare bouillon gebruikt, proef hem dan van tevoren. Verdun hem als je denkt dat hij te zout is! Het is makkelijker om zout en peper toe te voegen dan om het weg te halen.

Snelwegen
Het kan nooit kwaad om een risotto af te maken met een beetje boter, dus als je geen tijd hebt om de CP-boter te maken, roer dan op het laatst een paar klontjes boter door de risotto en maal veel, héél veel zwarte peper over de risotto.

Tweede ronde
Je zult meer CP-boter maken dan nodig is voor dit recept, en dat is goed! Maak een rol van de overgebleven CP-boter, verpak hem in bakpapier en plasticfolie in de vorm van een worst en bewaar de CP-boter in de vriezer.  Snijd vervolgens plakjes af als je de boter nodig hebt om een smaakbom toe te voegen aan gerechten, uiteenlopend van biefstuk tot gestoomde groenten. Van overgebleven risotto maak je de beste arancini (Italiaanse rijstballen).

Het plezier van écht goed koken

Uit het boek:

Het plezier van écht goed koken
€35,00