Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Loaded hummus met volkoren platbrood

Loaded hummus met volkoren platbrood

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Voor het platbrood

Voor de hummus

Om te serveren

Bereiding

  1. Meng voor het platbrood 165 g volkorenmeel, ¼ tl zout en het bakpoeder in een grote kom. Voeg de yoghurt toe en kneed het geheel met je handen door elkaar. Kneed verder tot een lichtplakkerig deeg en vorm er een bal van. Leg het deeg in een kom, dek af met een schone theedoek en zet ca. 30 minuten opzij.

  2. Giet de kikkererwten af en vang daarbij 150 ml van het blikvocht (aquafaba) op. Giet het blikvocht in een vershoudbakje en zet in de diepvries. Houd ca. 2 el kikkererwten apart en doe de overige kikkererwten in een pan. Voeg de baking soda toe en genoeg koud water toe zodat de kikkererwten net onderstaan. Breng het geheel aan de kook en kook ca. 20 minuten op middelhoog vuur tot de kikkererwten zacht zijn en het velletje loslaat. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Zet opzij.

  3. Maal voor de hummus de knoflook, het citroensap en een snufje zout in een keukenmachine glad. Voeg de tahin toe en maal verder tot een romige massa. Haal het bakje met de aquafaba uit de diepvries en laat ca. 5 minuten ontdooien. Voeg een paar eetlepels aquafaba toe aan de keukenmachine en maal kort verder. Voeg eventueel wat meer vocht toe als het geheel nog te dik is. Het moet nu de consistentie van yoghurt hebben.

  4. Voeg het komijnpoeder en de gekookte kikkererwten toe aan de keukenmachine en maal kort verder. Laat de keukenmachine draaien en schenk 2 el olijfolie er geleidelijk bij. Maal ca. 2 minuten verder tot je een mooie gladde hummus hebt. Wil je een romigere hummus? Voeg dan nog wat extra van de achtergehouden aquafaba toe. Breng de hummus op smaak met zout en wat citroensap. Zet de hummus opzij.

  5. Verdeel het platbrooddeeg in 6 gelijke porties. Bestuif je werkblad met 1 el volkorenmeel en rol de deegporties met een deegroller uit tot ronde broden van ca. ½ cm dik. Verhit een pan met
    antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak er de broden ca. 2 minuten per zij de in. Draai het platbrood om zodra het lichtbruin begint te kleuren aan de onderkant en bol begint te trekken. Bewaar de broden in een schone theedoek terwijl je de rest bakt.

  6. Verdeel de hummus over een groot bord of serveerschaal. Garneer met de achtergehouden kikkererwten, de feta, de tomaten, de olijven, de pijnboompitten, de krulpeterselie en de sumak.
    Serveer met de komkommer, de wortel, de radijs en het zelfgebakken platbrood. Leuk bij een zomerse borrel. Je kunt de hummus tot ca. 3 dagen bewaren in de koelkast.

Per portie: 548 kcal | 41 g koolhydraten | 19 g eiwit | 32 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Nadine Brown Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Libby Silbermann

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)