Platbrood met mosselen en dragonboter
Eenvoudig
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe de bloem, de gist, de olie en het zeezout in een kom. Schenk het water erbij en kneed in de kom tot een deeg. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed 6-8 minuten, tot het glad en elastisch is. Je kunt deeg ook 5-6 minuten in een staande mixer met deeghaken kneden. Dek af en laat ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.
Gaar de mosselen wanneer het deeg nog een paar minuten moet rijzen. Verhit 1 el boter in een middelgrote pan met deksel en bak de sjalot er in ca. 5 minuten zacht in. Schenk de wijn erbij en voeg de mosselen toe. Leg het deksel erop en bak 5-6 minuten, tot de schelpen zijn geopend. Schud daarbij af en toe met de pan. Gooi mosselen die dicht blijven weg. Schenk alles door een fijne zeef en vang het vocht op in een kom. Laat een paar minuten afkoelen, neem de mosselen uit de schelpen en doe ze in een kom. Gooi de schelpen weg en doe de sjalot die in de zeef zit bij het kookvocht.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 240⁰C / hetelucht: 220⁰C). Druk de lucht uit het deeg en rol er met geoliede handen op een geolied werk blad 4 bolletjes van. Vorm kleine pizzabodems van de bolletjes, met een opstaand randje en een wat dunner middenstuk en leg ze op een of twee met bakpapier beklede bakplaten. Besprenkel het midden van elk plat brood met wat olie (hierdoor rijzen ze tijdens het bakken niet). Bak in 6-8 minuten goudkleurig en krokant in de oven.
Doe het kookvocht van de mosselen in een pan en laat 3-4 minuten zachtjes koken, tot het tot de helft gereduceerd is. Roer 75 g boter, de knoflook, de dragon, wat peper en het citroensap erdoorheen. Proef en breng zo nodig op smaak – houd er rekening mee dat de mosselen nog flink wat zout zullen toevoegen. De smaak moet sterk genoeg zijn om de broden op smaak te brengen, maar goed gebalanceerd worden met het citroensap. Neem van het vuur en spatel de mosselen erdoorheen. Lepel de mosselen en de botersaus over de broden en bestrooi met extra dragon.