Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Platbrood met mosselen en dragonboter

Platbrood met mosselen en dragonboter

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Mosselen zijn makkelijk en snel te garen, waardoor ze een perfecte toevoeging zijn aan een indrukwekkend gerecht. Zoals bij dit snelle recept met platbrood!
Tip
Mosselen zijn het lekkerst als de wateren wat koeler zijn, van oktober tot maart. Kies verse, nog levende mosselen in plaats van voorgekookte. Gooi degenen met gebroken schelpen weg, tik hard met de schelp op je aanrechtblad en gooi mosselen die dan niet sluiten ook weg. Verwijder de draderige vezels die soms nog vastzitten aan de mossel. Hiermee houden ze zichzelf vast aan de zeebodem of het touw, als ze gekweekt zijn.

Bereiding

  1. Doe de bloem, de gist, de olie en het zeezout in een kom. Schenk het water erbij en kneed in de kom tot een deeg. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed 6-8 minuten, tot het glad en elastisch is. Je kunt deeg ook 5-6 minuten in een staande mixer met deeghaken kneden. Dek af en laat ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.

  2. Gaar de mosselen wanneer het deeg nog een paar minuten moet rijzen. Verhit 1 el boter in een middelgrote pan met deksel en bak de sjalot er in ca. 5 minuten zacht in. Schenk de wijn erbij en voeg de mosselen toe. Leg het deksel erop en bak 5-6 minuten, tot de schelpen zijn geopend. Schud daarbij af en toe met de pan. Gooi mosselen die dicht blijven weg. Schenk alles door een fijne zeef en vang het vocht op in een kom. Laat een paar minuten afkoelen, neem de mosselen uit de schelpen en doe ze in een kom. Gooi de schelpen weg en doe de sjalot die in de zeef zit bij het kookvocht.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 240⁰C / hetelucht: 220⁰C). Druk de lucht uit het deeg en rol er met geoliede handen op een geolied werk blad 4 bolletjes van. Vorm kleine pizzabodems van de bolletjes, met een opstaand randje en een wat dunner middenstuk en leg ze op een of twee met bakpapier beklede bakplaten. Besprenkel het midden van elk plat brood met wat olie (hierdoor rijzen ze tijdens het bakken niet). Bak in 6-8 minuten goudkleurig en krokant in de oven.

  4. Doe het kookvocht van de mosselen in een pan en laat 3-4 minuten zachtjes koken, tot het tot de helft gereduceerd is. Roer 75 g boter, de knoflook, de dragon, wat peper en het citroensap erdoorheen. Proef en breng zo nodig op smaak – houd er rekening mee dat de mosselen nog flink wat zout zullen toevoegen. De smaak moet sterk genoeg zijn om de broden op smaak te brengen, maar goed gebalanceerd worden met het citroensap. Neem van het vuur en spatel de mosselen erdoorheen. Lepel de mosselen en de botersaus over de broden en bestrooi met extra dragon.

Per portie: 749 kcal | 95 g koolhydraten | 29 g eiwit | 26 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Fotografie: Liam Desbois Styling: Hannah Wilkinson Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)