Bereiding

  1. Verwerk de biet voor de bietentambouille helemaal rauw, of smaakgaar gefruit in een beetje olie. De rauwe variant geeft een frissere smaak, de gefruite een diepere. Maal de biet met de overige ingrediënten (behalve de roomkaas en de linzen of kikkererwten) in de keukenmachine tot een gladde massa, maak op smaak met citroensap en peper & zout. Voor de cornetjes is het prettig als hij wat stevigheid heeft, verwerk daarom verder zoals bij 2 of 3.
  2. Maak het geheel smeuïger (én knalroze) door er een derde deel roomkaas (ik bedoel Philadelphia-achtig spul) aan toe te voegen.
  3. Voeg een gelijk gewicht gare linzen of kikkererwten en eventueel een handje (licht geroosterde) kikkererwten toe. Draai een beetje extra olie mee om het geheel smeuïg te houden. Deze variant levert een steviger, hummusachtig smeersel dat vanzelfsprekend ook wat minder bietig smaakt.
  4. Na het snijden verliest de chioggia kleurintensiteit, snijd daarom de biet voor de bietencornetjes kort van tevoren. Schil de biet met de dunschiller en snijd hem daarna met de mandoline in transparant dunne plakjes. Bij gebrek aan een mandoline met een koksmes, blancheer ze indien nodig nét lang genoeg om ze soepel te maken. Hoe langer, hoe meer ze verwateren (geen drama, een wit plakje is óók mooi).Schep met volle dessertlepels quenelles bietenmousse in het midden van elk plakje biet. Vouw er één kant overheen en rol op tot een hoorntje. Leg met de naad naar beneden op een bordje. Hoe langer van tevoren je ze vult, hoe meer de kleur van de mousse in het plakje trekt. Als je rode biet gebruikt hebt daar geen last van en kun je langer van tevoren rollen.
Groenten

Uit het boek:

Groenten
€46,99