Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Was 1 paprika en wrijf hem in met ½ el olie. Bak de paprika ca. 15 minuten op een bakplaat in de oven.
  2. Snijd het vel van 600 g tomaten kruislings in en dompel de tomaten ca. 20 seconden onder in kokend water. Koel de tomaten af in ijswater en pel ze.
  3. Schil 2 kleine komkommers. Houd ½ komkommer apart ter garnering. Neem de paprika uit de oven, halveer hem en verwijder de steel en de zaadlijsten. Snijd de paprika in stukken. Pel en snipper 1 ui. Pel 1 teentje knoflook en wrijf hem fijn in een vijzel.
  4. Snijd de korstjes van 4 sneetjes witbrood. Pureer de tomaten, de komkommer, de ui, 2 sneetjes witbrood, de paprika en de knoflook in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper, tabasco en rodewijnazijn. Zet het geheel, bij voorkeur 1 nacht, afgedekt in de koelkast.
  5. Zeef de ijskoude soep en schenk hem in een thermoskan. Snijd de komkommer in repen. Was 1 stengel bleekselderij en snijd hem in repen. Serveer de gazpacho in glaasjes met een paar druppels olijfolie, tabasco, de kommerreepjes en de bleekselderij.

Per portie: ca. 239 kcal
5 g eiwit | 13 g vet | 23 g koolhydraten