Zijden tofu met koriandersaus
Eenvoudig2 personen15 minuten bereiden
Emma de Thouars: “Ik ben een groot voorstander van lekker-op-alles-sauzen. Vooral omdat ze je, als het goed is, zelf een beetje doen nadenken in de keuken. Voeg een beetje kookwater toe voor een lekkere noedelsaus, serveer op labneh met pita om te dippen, of voeg een klein schepje toe aan sojasaus voor een dipsaus bij je dumplings. Deze lekker-op-alles-saus met veel koriander doet het goed op tofu, maar ik at hem de volgende dag ook op een cracker met roomkaas en tomaat. Als je restjes op het aanrecht of in ieder geval in het zicht in de koelkast bewaart, word je vanzelf creatief en bedenk je de leukste combinaties. Voor dit recept stoom je de tofu zodat hij warm en iets steviger wordt, maar op koude zijden tofu is het net zo, je voelt hem zeker al aankomen, lekker.”
Ingrediënten
- 30 g koriander
- 1 teen knoflook (gepeld)
- 50 ml neutrale olie
- 2 tl chilivlokken
- ¼ tl kristalsuiker
- ¼ tl ve-tsin*
- 1 el zwarte azijn
- snuf versgemalen witte peper
- snuf zout
- 1 tl geroosterd sesamzaad
- 300 g zijden tofu
- pinda’s in crispy chili (bijvoorbeeld van Lao Gan Ma - om te serveren)
- stoompan of -mand (optioneel)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Hak de koriander en knoflook grof en pureer samen met de neutrale olie, chilivlokken, kristalsuiker, ve-tsin, zwarte azijn en een snuf versgemalen witte peper en zout met een staafmixer of in een klein blendertje. Roer het geroosterde sesamzaad er op het laatst doorheen.
- Breng water aan de kook in een stoommand of -pan. Snijd de tofu in plakken van 2 centimeter en leg in een bord dat in je pan of mand past. Stoom de tofu 6 minuten. Verwijder de tofu uit de stoomsituatie en schep de saus en de pinda’s of andere chili crisp erover.
*Ve-tsin, ook wel Monosodium glutamate (MSG) is een smaakversterker die ook in natuurlijke producten, zoals Parmezaanse kaas, voorkomt. In de toko koop je het als wit poeder waarvan je maar een kleine snuf hoeft toe te voegen aan een gerecht om het superveel smaak te geven.