Nikkei aguachile – ceviche van garnalen
Eenvoudig8 personen45 minuten bereiden
Aquachile betekent chiliwater en is de Mexicaanse variant van de Peruaanse ceviche. Dit is de Nikkei- versie, waarbij naast het traditionele limoensap ook Japans yuzusap is toegevoegd, plus een scheutje vissaus en mirin voor een Aziatische twist op deze Mexicaanse klassieker. Je kunt plakjes rauwe zeebaars- of zeebrasemfilet of sint-jacobsschelpen toevoegen in combinatie met de garnalen, maar zorg dat de garnalen het hoofdingrediënt blijven. Gebruik je verse garnalen? Dan moeten ze gepeld zijn, het darmkanaal verwijderd en een keer diepgevroren zijn geweest voordat je ze in dit gerecht verwerkt, om parasieten te doden.
Ingrediënten
- 400 g rauwe gamba’s (ontdooid en gepeld en staarten verwijderd)
- Voor de aguachile-dressing
- 160 ml limoensap van ca. 4 grote limoenen
- 60 ml yuzu-sap van de toko (vervang evt. door een mix van limoen-
- citroen- en mandarijnensap)
- 2 teentjes knoflook
- 60 g verse koriander
- 2 groene jalapeñopepers (in de lengte gehalveerd)
- ½-1 groene rawit-peper (in de lengte gehalveerd)
- 1 el vissaus
- 60 ml mirin
- 1 el kristalsuiker
- 1 tl fijn zeezout
- Voor de garnering
- ¼ rode ui (in dunne reepjes)
- 1 el wittewijnazijn
- 150 g komkommer (in dunne plakken geschaafd)
- korianderkiemen
- micro-koriander
- extra vierge olijfolie
- lotuswortelchips (of tortillachips)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Snijd de garnalen in de lengte doormidden en verwijder de restjes darmkanaal of staart. Doe ze in een ondiep glazen of plastic bakje.
- Mix alle ingrediënten voor de dressing in een blender tot een glad mengsel. Giet het over de garnalen en laat ze 30 minuten tot 4 uur marineren in de koelkast.
- Doe voor de garnering de reepjes ui in een kom en bestrooi royaal met zout. Schenk er koud water bij tot de uien volledig onderstaan. Voeg de wittewijnazijn toe en laat 15-30 minuten pekelen. Giet af.
- Meng voorzichtig de plakjes komkommer met de garnalen, samen met ⅔ van de uien. Laat dit nog 30 minuten tot 1 uur marineren.
- Controleer of het mengsel op smaak is en voeg eventueel meer zout toe indien nodig. Verdeel het garnalen-komkommermengsel over 8 kommen. Verdeel de overgebleven ui en wat korianderkiemen erover en maak af met een scheutje olijfolie. Serveer met de chips.
Per portie: ca. 77 kcal
10 g eiwit | 1 g vet | 8 g koolhydraten
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Luiz Hara Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Rob Merrett Foodstyling: Cate