Bereiding

  1. Doe de kikkererwten in een kom en giet er ruim water bij zodat ze onderstaan. Laat ca. 12 uur weken. Giet de kikkererwten af in een vergiet. Laat de kikkererwten nog ca. 1,5 dag staan tot ze beginnen te ontkiemen. Dit is geen must, maar op deze manier krijgen je kikkererwten wel meer voedingswaarden en is je hummus dus gezonder.
  2. Breng de kikkererwten in een pan met water op zeer laag vuur aan de kook. Kook de kikkererwten tot ze helemaal zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Dit kan zo 3 tot 4 uur in beslag nemen. Schep het schuim dat tijdens het koken ontstaat er met een lepel af en gooi weg. Dit schuim gebruik je niet.
  3. Vang bij het afgieten het kookwater van de kikkererwten af. Je kunt nu de hummus gaan maken of je kunt de kikkererwten in porties invriezen voor later. Vul kleine vershoudbakjes met de gekookte kikkererwten en voeg voldoende kookwater toe. Dit kookwater zit vol met zetmeel dat je graag wilt bewaren als je later alsnog hummus gaat maken.
  4. Maal de kikkererwten fijn in een keukenmachine. Voeg de tahini en de knoflook toe en maal kort verder. Breng op smaak met het zout. Is de hummus te dik? Voeg dan een scheutje van het kookvocht toe om hem smeuïger te maken.
  5. Serveer de hummus als hij nog heet is, dat hoort zo in Israël. Garneer hem met wat extra vierge olijfolie en een snufje za’atar. Lekker met platbrood.