Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
buikspek

Zo maak jij jouw buikspek nóg lekkerder

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Buikspek is misschien wel het allerlekkerste vlees. Tenminste, als je het goed bereidt. Want hoe krijg je die perfecte, knapperige korst? Met deze zes stappen maak jij jouw buikspek lekkerder dan ooit!

Buikspek bereiden

Lukt het je maar niet om buikspek perfect te bereiden in de oven? Met deze tips & tricks krijg gegarandeerd het beste resultaat. Sappig en mals vlees met een krokante korst. Elke hap smelt weg op je tong, probeer maar eens uit!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Buikspek: kraak de krokant-code

Voor een perfecte krokante korst moet de huid zo droog mogelijk zijn. Daarvoor leg je het vlees een nacht in een droge koelkast. Dek het niet af, zodat er geen condens ontstaat en de huid uitdroogt. Door de huid in te snijden vergroot je het oppervlak dat aan de hitte van de oven wordt blootgesteld en wordt hij krokanter. Snijd daarbij niet te diep anders kan er vleessap uit het vlees omhoog borrelen dat de huid weer zompig maakt.

2. Opzouten

Voldoende zout op het vlees zorgt voor twee dingen: Het onttrekt vocht aan het oppervlak zodat het zout in het vlees kan trekken voor extra smaak. Daarnaast zorgt zout er ook voor dat het vlees extra mals wordt.

3. Een kwestie van temperatuur

Voor grotere stukken vlees is het belangrijk het goed op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor krijg je een gelijkmatige garing.

4. Heet, heet, heet!

De stoot hitte aan het begin van het roosteren zorgt ervoor dat het zwoerd loskomt van het vlees en er minder vocht uit het sappige vlees in de krokante korst kan trekken.

5. Buikspek met ribben

Kun je aan varkensbuik met ribben komen? Doen! De botten beschermen het vlees tegen uitdrogen en geleiden de warmte van de oven geleidelijk het vlees in. Ook zorgen de botten er (samen met de selderij en ui) voor dat er hete lucht onder het vlees kan stromen voor een gelijkmatige garing.

6. Rustig, rustig…

Zoals met alle vlees is het belangrijk om het buikspek te laten rusten voor je het aansnijdt. De vleessappen worden dan wat dikker en verdelen zich door het vlees. De spanning gaat van het vlees, zodat je de lekkere sappigheid er niet uit perst bij het aansnijden.

Benieuwd naar hét recept voor perfect buikspek?

Buikspek sunday roast

Het ultieme recept voor buikspek

Dit is wat ons betreft hét ultieme recept voor buikspek. Het kost misschien wat tijd, maar het resultaat mag er absoluut zijn. De diepe smaken van het buikspek smaken nóg lekkerder door het knapperige zwoerd. Organiseer je binnenkort een etentje? Dan heb je met dit recept voor buikspek gegarandeerd een pronkstuk voor op tafel!

Naar het recept

Lees ook:

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur, foodstyling: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquha

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!