Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Zelf piccalilly maken

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, misschien eet je het wel elke dag: piccalilly. Dit smaakvolle gele goedje wordt gegeten bij stamppot, een stukje vlees of op brood. Als je het nog niet kent, is piccalilly wat ons betreft zeker het proberen waard. Maar wat is piccalilly eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee?

Wat is piccalilly?

Piccalilly is een mengsel van gehakte groenten en specerijen, ingemaakt het azijn. De meest bekende versie is de Britse, die bestaat meestal uit bloemkool, ui, sjalotjes, wortel, augurk, azijn, gember, knoflook, koriander, mosterd en kurkuma; die laatste geeft deze saus zijn kenmerkende felgele kleur. Veel sterke smaken dus! Dankzij de azijn heeft de saus een zurige, frisse smaak. De mosterd voegt wat pit toe. Sommige varianten hebben een zoetzure smaak.

Hoewel het bekend staat als een echt Brits product, is de oorsprong ervan niet helemaal Brits. Vanwege het koloniale verleden van Groot-Brittannië in India kent de Britse keuken veel Indiase invloeden. Zo ook met deze saus: dit mengsel is een Britse variatie op Zuid-Aziatische ingelegde groenten en fruit. Sinds de 19e eeuw is piccalilly geïntegreerd in België en Nederland en wordt hij ook dichter bij huis geproduceerd.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je ermee?

De saus is een lekkere smaakmaker bij onder andere stamppotten en bijbehorend vlees, zoals rook- of braadworst. Ook als saus bij friet is piccalilly heel geschikt (probeer eens een combinatie van mayonaise en piccalilly – hemels!). Probeer het mengsel ook eens op een geroosterde boterham met kaas of serveer hem in een bakje bij een kaasplankje – het friszure van de saus is een goeie tegenhanger voor de romige kaas.

Waar koop je piccalilly?

In vrijwel alle supermarkten is piccalilly te koop, in glazen potjes. Er zijn veel verschillende merken die deze saus maken die elk hun eigen samenstellingen van ingrediënten en smaakmakers en eigen grofheid hebben. Probeer vooral verschillende merken uit om je favoriete variant te vinden. Je kunt deze saus natuurlijk ook zelf maken, zodat je precies de saus hebt die je zelf lekker vindt; onderaan dit artikel vind je wat recepten voor zelfgemaakte piccalilly!

Hoe vervang je het?

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat iemand deze saus niet lekker vindt, zeker omdat er zo veel verschillende merken van bestaan. Mocht je het toch écht niet lekker vinden, dan kun je gaan voor andere ingelegde groenten, zoals Indonesische atjar, Indiase chutney of Koreaanse kimchi.

Hoe moet je het bewaren?

Ongeopende potten piccalilly zijn op een koele, donkere, droge plek meestal wel een jaar houdbaar. Een geopende pot moet je in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opeten. Voor je een pot weggooit kun je het beste even kijken, ruiken en proeven of de saus nog goed is.

Recepten met piccalilly

Al zin gekregen om deze saus een keer uit te proberen? Probeer dan een van de volgende recepten met/voor piccalilly!

Zelf piccalilly maken

Zelf piccalilly maken: recept voor 1 pot

Deze saus is natuurlijk het lekkerst als je hem zelf maakt, dan kun je precies de ingrediënten toevoegen die je lekker vindt. Je kunt je zelfgemaakte piccalilly meteen opeten, of hem een paar weken laten staan, zodat de smaken nog beter intrekken.

Naar het recept
Cover voor

Venkelpiccalilly

Minder traditioneel, maar zeker niet minder lekker: deze versie maak je met venkel in plaats van bloemkool. De anijsachtige smaak van de venkel geeft een interessante, nieuwe smaak aan de saus.

Naar het recept
Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly van Samuel Levie

Een echte klassieker, maar dan nét even anders. Het vet van de spekjes voeg je in dit recept namelijk toe aan de stamppot, zodat die nóg meer smaak krijgt. Lekker frisse saus is hierbij natuurlijk onmisbaar.

Naar het recept
Lamsrack met zelfgemaakte piccalilly

Lamsrack met zelfgemaakte piccalilly

Ook bij dit gerecht maak je de saus helemaal zelf. Moeilijk? Nee. Lekker? Honderd procent! Als beloning voor je geduld eet je de piccalilly met malse lamsrack.

Naar het recept
Belgische bonenstoof met bier en croutons

Belgische bonenstoof met bier en croutons

Ook onze zuiderburen hebben door hoe lekker deze saus is. Deze bonenstoof vol warme smaken wordt extra lekker met een flinke lepel piccalilly.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!