Kaasplank samenstellen
Wil je thuis de perfecte kaasplank samenstellen? Een goed uitgangspunt is om in ieder geval uit elke ‘kaasfamilie’ er eentje te nemen. Wanneer je uit elke familie ten minste één kaas kiest, heb je een mooie opbouw in zowel smaak als textuur. Ga dan naar een kaaswinkel voor het beste advies. Voor de perfecte kaasplank begin je namelijk met lichte en romige kazen en sluit je af met wat pittigere kazen. Zo overheersen de smaken van de pittige kazen niet de smaken van de romige kazen. In dit artikel vind je een klein overzicht van handige websites, leuke boerderijwinkels en ook kaaswinkels waar je mooie kazen kunt vinden.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Basisregels voor het samenstellen van een kaasplank
Voor een borrelplank kun je zo’n 150 tot 200 gram kaas per persoon aanhouden. Serveer je de kazen als dessert? Houd dan ongeveer de helft aan. Wanneer je ze op kamertemperatuur serveert komen de smaken het beste tot hun recht. De grootste afknapper als je ergens mooie kazen krijgt is dat ze ijskoud uit de koelkast komen. Kaas kan echt wel wat hebben, neem ze daarom royaal op tijd uit de koelkast. Heb je minder tijd? Snijd de stukjes dan wat kleiner zodat ze sneller op temperatuur komen. Haal zachte kazen ongeveer 1 tot 2 uur voor serveren uit de koelkast en (half)harde kazen een uur van tevoren.
Witschimmelkazen
Het beste begin je met een romige kaas, ook wel witschimmelkaas genoemd. Deze kazen zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaken goed blijven hangen. Serveer deze zachte kazen met bijvoorbeeld wat (stok)brood of toastjes. Kijk met name bij Brie en Camembert verder dan de supermarkt, deze kazen kunnen veel interessanter zijn dan de fabriekskazen die daar in het schap liggen.
- (Room)brie
- Camembert
- Chaource
- Brillat-Savarin
- Coeur Neufchâtel
Schapen- en geitenkaas
Deze kazen variëren in rijpheid van vers tot heel rijp met een interessante schimmelkorst die soms tot donkergrijs kan kleuren. De wat rulle structuur en rinse smaak die geitenmelk geeft zorgt voor unieke kaasjes. De bekendste komen uit het Loire-dal. De kleine Franse geitenkaasjes hebben soms leuke vormen; bolletjes, kubusjes en zelfs piramides.
- Pecorino
- Banon
- Chabicou
- Sainte Maure
- Geitenbrie
- Crottin de Chèvre
- Crementell
(Half)harde kaas
Stevige kazen die soms wel tot 3 jaar rijpen. Van heerlijk romig en grassig tot zilt, brokkelig en complex. Waar je ook van houdt, een goede harde kaas mag niet ontbreken op je borrelplank. Leuk experiment: verschillende rijpingen van dezelfde kaas naast elkaar proeven.
- Emmentaler
- Cheddar
- Gruyère
- Comté
- Goudse kaas
- Oude boerenkaas
- Passendale
- Manchego
- Cantal
- Grana Padano
Rode kaas op kaasplank
Over het algemeen zijn dit geen beginners-kazen. De sterke geur is echter misleidend; de smaak is vaak vrij mild en zachtromig. Deze kazen worden tijdens het rijpen regelmatig ‘gewassen’ met een zoutoplossing of zelfs sterke drank. Hierdoor krijgt alleen een bepaalde bacterie kans op de korst te leven. Dit zijn dus geen schimmelkazen maar roodbacteriekazen.