Advertentie
Vind je de wereld van Franse kazen een ondoorgrondelijk woud? Met onze tips kun jij ook een mooie kaasplank samenstellen waar je dit weekend nog van kan genieten!
Kaasplank samenstellen
Wil je thuis de perfecte kaasplank samenstellen? Een goed uitgangspunt is om in ieder geval uit elke ‘kaasfamilie’ er eentje te nemen. Wanneer je uit elke familie ten minste één kaas kiest, heb je een mooie opbouw in zowel smaak als textuur. Ga dan naar een kaaswinkel voor het beste advies.
Voor de perfecte kaasplank begin je namelijk met lichte en romige kazen en sluit je af met wat pittigere kazen. Zo overheersen de smaken van de pittige kazen niet de smaken van de romige kazen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Basisregels voor het samenstellen van een kaasplank
Voor een borrelplank kun je zo’n 150 tot 200 gram kaas per persoon aanhouden. Serveer je de kazen als dessert? Houd dan ongeveer de helft aan. Wanneer je ze op kamertemperatuur serveert komen de smaken het beste tot hun recht. De grootste afknapper als je ergens mooie kazen krijgt is dat ze ijskoud uit de koelkast komen. Kaas kan echt wel wat hebben, neem ze daarom royaal op tijd uit de koelkast.
Witschimmelkazen
Het beste begin je met een romige kaas, ook wel witschimmelkaas genoemd. Deze kazen zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaken goed blijven hangen.
Serveer deze zachte kazen met bijvoorbeeld wat (stok)brood of toastjes. Kijk met name bij Brie en Camembert verder dan de supermarkt, deze kazen kunnen veel interessanter zijn dan de fabriekskazen die daar in het schap liggen.
- (Room)brie
- Camembert
- Chaource
- Brillat-Savarin
- Coeur Neufchâtel
Schapen- en geitenkaas
Deze kazen variëren in rijpheid van vers tot heel rijp met een interessante schimmelkorst die soms tot donkergrijs kan kleuren. De wat rulle structuur en rinse smaak die geitenmelk geeft zorgt voor unieke kaasjes.
De bekendste komen uit het Loire-dal. De kleine Franse geitenkaasjes hebben soms leuke vormen; bolletjes, kubusjes en zelfs piramides.
- Pecorino
- Banon
- Chabicou
- Sainte Maure
- Geitenbrie
- Crottin de Chèvre
- Crementell
(Half)harde kaas
Stevige kazen die soms wel tot 3 jaar rijpen. Van heerlijk romig en grassig tot zilt, brokkelig en complex. Waar je ook van houdt, een goede harde kaas mag niet ontbreken op je borrelplank.
Leuk experiment: verschillende rijpingen van dezelfde kaas naast elkaar proeven.
- Emmentaler
- Cheddar
- Gruyère
- Comté
- Goudse kaas
- Oude boerenkaas
- Passendale
- Manchego
- Cantal
- Grana Padano
Rode kaas op kaasplank
Over het algemeen zijn dit geen beginners-kazen. De sterke geur is echter misleidend; de smaak is vaak vrij mild en zachtromig. Deze kazen worden tijdens het rijpen regelmatig ‘gewassen’ met een zoutoplossing of zelfs sterke drank.
Hierdoor krijgt alleen een bepaalde bacterie kans op de korst te leven. Dit zijn dus geen schimmelkazen maar roodbacteriekazen.
Blauwaderkaas
‘Fromage persillé’ zeggen ze in Frankrijk zo mooi, letterlijk ‘gepeterseliede’ kaas. Dit duidt natuurlijk op de vele groen-blauwe plekjes schimmel in de zuivel.
De bekendste, de Roquefort, is meteen ook een buitenbeentje: gemaakt van schapenmelk in plaats van koemelk, dus je proeft de typische rinse smaak van schapenmelk terug in de kaas. You love it or you hate it!
- Gorgonzola
- Roquefort
- Blue stilton
- Danish blue
- Bluefort
- Combozola
- Fourme d’Ambert
- Bleu d’Auvergne
Kaasplank samenstellen: voor erbij
Oké, je hebt je kazen uitgezocht. Wat leg je verder nog op je borrelplank? Wat dacht je van:
- Noten: Het liefst naturel of licht geroosterd. De aardse smaken gaan goed samen met de meeste kazen.
- Brood: Zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg.
- Iets zoets: Denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop. Gedroogde vijgen doen het erg goed, bijvoorbeeld in een vijgenbroodje of vijgenjam.
- Fruit: Sommige fruitsoorten gaan erg lekker samen met kaas, met name druiven of peer. Maar maak het niet te gek; vitamientjes kunnen we morgen weer bij het ontbijt eten.
En wat drinken we dan?
Dit is natuurlijk een lastige. Zeker als je een borrelplank neerzet, zal iedereen toch al het drankje van zijn/haar keuze nemen. Vaak wordt een glas versterkte wijn geserveerd bij de kaas, denk aan port of (uit Frankrijk) Pineau de Charentes.
Dit zal voor een gezellig borrelavondje niet altijd de beste keus zijn, ga dan voor een soepele, fruitige rode wijn. Bij met name de geitenkazen kan een friszure witte wijn goed smaken. Over het algemeen geldt ook; it it grows together, it goes together.
Onze tips
Dit is het verschil tussen groene en zwarte olijven
Dé tip om je glas wijn te koelen
15x hapjes om te maken voor een verjaardag
4x lekkere borrelhapjes voor het weekend
Borrelen met Grana Padano
Dit zijn de beste recepten met burrata
5x de lekkerste recepten met linzen
Turkse recepten: een enorme smaaksensatie
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.