Kaasplank samenstellen

Wil je thuis de perfecte kaasplank samenstellen? Kies dan bijvoorbeeld je favoriete kazen uit onderstaande lijstjes. Wanneer je uit elk lijstje ten minste één kaas kiest, heb je een mooie opbouw in zowel smaak als textuur. Ga dan naar een kaaswinkel voor het beste advies. Voor de perfecte kaasplank begin je namelijk met lichte en romige kazen en sluit je af met wat pittigere kazen. Zo overheersen de smaken van de pittige kazen niet de smaken van de romige kazen. In dit artikel vind je een klein overzicht van handige websites, leuke boerderijwinkels en ook kaaswinkels waar je mooie kazen kunt vinden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Basisregels: samenstellen kaasplank

Voor een borrelplank kun je zo’n 150 tot 200 gram kaas per persoon aanhouden. Serveer je de kazen als dessert? Houd dan ongeveer de helft aan. Wanneer je ze op kamertemperatuur serveert komen de smaken het beste tot hun recht. Vergeet dus niet de kazen van tevoren uit de koelkast te halen. Haal zachte kazen ongeveer 1 tot 2 uur voor serveren uit de koelkast en (half)harde kazen een uur van tevoren.

kaasplank samenstellen

Romige kaas

Het beste begin je met een romige kaas, ook wel witschimmelkaas genoemd. Deze kazen zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaken goed blijven hangen. Serveer deze zachte kazen met bijvoorbeeld wat (stok)brood of toastjes.

  • (Room)brie
  • Camembert
  • Brillat-Savarin
  • Coeur Neufchâtel

Schapen- en geitenkaas

Deze kazen hebben een hoog zuurgehalte en zijn daardoor fris van smaak. Perfect om mee te beginnen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Pecorino
  • Geitenbrie
  • Crottin de Chèvre
  • Crementell

geitenkaas kaasplank samenstellen

(Half)harde kaas

De smaak van (half)harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Je snijdt deze kazen het beste in stukjes. Zo eet je ze gemakkelijk uit het vuistje. Tip van ons: lekker om met mosterd te serveren.

  • Emmentaler
  • Cheddar
  • Gruyère
  • Comté
  • Goudse kaas
  • Oude boerenkaas
  • Passendale
  • Manchego
  • Cantal
  • Grana Padano

Borrelen met Grana Padano

Rode kaas op kaasplank

Roodschimmelkazen hebben vaak een oranjerode korst en bevatten een bepaalde bacterie. De binnenkant is vaak smeuïg en romig. Het zijn ‘lopende’ kaasjes. Perfect om te eten voorafgaande aan de blauwaderkaas. Enkele voorbeelden zijn:

  • Port Salut
  • Pont l’Eveque
  • Reblochon
  • Saint Paulin
  • Le Marcaire
  • Chaumes
  • Morbier
  • Le Rustique Petit Munster
  • Bon Tallegio
  • Kernhem
  • Munster
  • Époisses
  • Bel Paese

Blauwaderkaas

Blauwaderkaas heeft een pikante smaak. Door de toegevoegde schimmelcultuur hebben de kazen kenmerkende blauwgroene schimmeladeren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gorgonzola
  • Roquefort
  • Blue stilton
  • Danish blue
  • Bluefort
  • Combozola
  • Fourme d’Ambert
  • Bleu d’Auvergne

Kaasplank samenstellen: voor erbij

Natuurlijk is een goede borrel niet compleet zonder wat lekkers erbij. Wat dacht je van:

  • Crackers of toastjes
  • Brood
  • Vijgen-notenbrood
  • Roggebrood
  • Gougères
  • Druiven
  • Stukjes appel
  • Stukjes peer
  • Noten (bijv. walnoten, amandelen, hazelnoten etc.)
  • Olijven
  • Gedroogd fruit (bijv. dadels, vijgen, abrikozen etc.)
  • Chutney
  • Jam
  • Appelstroop
  • Honing
  • Mosterd

Vijgenchutney

> naar het recept voor uienchutney

Lees ook: