Wijn & spijs

Eindelijk heb je hét recept gevonden dat je wilt maken voor je gasten. Maar dan… Welke wijn past eigenlijk bij welk gerecht? Kies je voor een rode wijn omdat je een stuk vlees bij het hoofdgerecht serveert? Of is witte wijn toch beter omdat het beter past bij de groenten? Of toch die ene rosé omdat het zomer is? Samen met Gallo Family Vineyards helpen we je en vertellen je de beste wijn & spijs combinaties. Inclusief de lekkerste recepten natuurlijk!

Basisregels wijn & spijs

In principe kun je naar hartenlust combineren, zolang je maar een paar basisregels in acht houdt. Sommige regels liggen misschien wat meer voor de hand dan anderen. Zo wil je de smaken van je gerecht afstemmen op de aroma’s en smaken van de wijn. Een zoet gerecht vraagt om een wat zoetere wijn en een zuur gerecht vraagt om een wat zuurdere wijn.

  1. Zorg dat de smaken van de wijn en het gerecht op elkaar lijken. Het liefst stem je ze zo op elkaar af dat zowel de wijn als het gerecht niet overheerst qua smaak. Harmonie werkt vaak het beste bij combinaties voor wijn & spijs.
  2. Ga je toch voor contrast? Soms werkt een frisse wijn goed bij een wat vettige smaak bijvoorbeeld, of wil je juist een lichte witte wijn bij een heftige kaasfondue. Hiervoor geldt dat je altijd goed wilt proeven. Bedenk van tevoren wat een goede combinatie zou kunnen zijn en test het uit.
  3. Houd rekening met de bereiding van het gerecht. Koken zorgt bijvoorbeeld voor minder intense smaken dan grillen.
  4. Kijk naar het totale gerecht, een saus kan de smaak volledig veranderen.
  5. Bedenk welk mondgevoel het beste past bij je combinatie. Een ronde wijn past goed bij een roomsaus, een stevige rode wijn met tannine past goed bij rood vlees. Daarnaast gaan zoute en zilte gerechten – zoals oesters of vis – goed samen met een strakke wijn die wat meer zuren heeft.

Wijn & spijs: Gallo Family Vineyards

Wijn en vis

Serveer je oesters als voorgerecht? Wist je dat daar bijvoorbeeld een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio erg goed bij past? White Zinfandel combineert ook erg goed. Juist de zure en ziltige smaak van de oester zorgt dat een wijn minder zuur proeft als je een slok neemt. Daarom past witte wijn zo goed bij visgerechten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Heb je een stuk tonijn op de grill liggen? Daar past dan weer een soepele rode wijn goed bij (denk maar aan rood vlees).

Wijn en gevogelte

Ga je voor een stukje kip? Let dan goed op de bereidingswijze. Gebraden kip smaakt heel anders dan gebakken of gekookt. Daar pas je de wijn op aan. Zowel wit als rood kan erg goed matchen met gevogelte, hier komt het echt aan op de smaken die naar boven komen in je gerecht. Lichte smaken vragen om een lichte wijn (bijvoorbeeld wit), diepe smaken vragen om een wat complexere wijn (bijvoorbeeld rood).

Wijn en vlees

Bij vlees denk je waarschijnlijk als eerste aan rode wijnen zoals een Merlot. Wist je dat de eiwitten van rood vlees verzachtend werken op rode wijn met veel tannine? Daardoor matchen rood vlees en rode wijn erg goed als combinatie voor wijn & spijs. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar de smaken van je gerecht. Is het vleesgerecht juist pittig van smaak? Kies dan voor een wat zoetere wijn voor de juiste balans. Zoute gerechten gaan bijvoorbeeld weer erg goed samen met wijn die in eikenhout is gerijpt.

Wijn & spijs: Gallo biefstukspiezen

Wijn en groente

Eigenlijk geldt voor verschillende groenten hetzelfde als bij gevogelte. De overheersende smaken van het gerecht (dit verschilt door gebruik van kruiden of saus) zijn belangrijk. Vaak hebben groenten een wat lichtere smaak, kies dus niet voor een zware wijn die complex van smaak is.

Wijn en kaas

Een klassieke combinatie voor wijn & spijs! Denk maar eens aan een heerlijke kaasplank na het diner. Probeer eens de wijnen te matchen met de kaas op basis van de streek waar deze vandaan komen. Afhankelijk van de kazen die je kiest kun je combineren met diverse wijnen. Denk bijvoorbeeld eens aan zoete dessertwijnen, heerlijk! Let er wel op dat de kaas (of je dessert) niet zoeter is dan de wijn, dat doet afbreuk aan de smaak.

Wijn en seizoenen

Los van de smaken die je op tafel zet is er nog een belangrijke factor: het seizoen. Zo ben je waarschijnlijk sneller geneigd om een rode wijn te serveren in de winter, een lichte rosé in de zomer en bijvoorbeeld een frisse witte wijn in het voorjaar. Dit heeft deels te maken met de gerechten die je serveert. In de zomer zet je sneller een salade op tafel met lichte smaken en in de winter kies je eerder voor een stevige stoofpot boordevol kruiden en specerijen.

Wijn & spijs: de beste combinaties

Natuurlijk hebben we een aantal combinaties voor je op een rijtje gezet. Maak het jezelf gemakkelijk: kies één van onderstaande recepten en serveer er een passende wijn van Gallo Family Vineyards bij. Succes gegarandeerd!

Verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen

De volle smaak van truffel past ontzettend goed bij verse pasta en paddenstoelen. Bij elke hap proef je intense smaken, met een licht vettig mondgevoel. Je raadt het al, daar past een wijn bij die ook vol en vettig van smaak is. Wat ons betreft kun je het beste kiezen voor een Chardonnay.

Verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen

> naar het recept voor verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

Zoals we al eerder stelden, rood vlees gaat goed met rode wijn. Zeker als het vlees dan ook nog eens op de barbecue wordt bereid, dat geeft het gerecht een nog intensere smaak. Wat ons betreft kun je deze heerlijke biefstukspiesen het beste combineren met een Merlot, juist omdat deze wijn vaak wat kruidiger smaakt.

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

> naar het recept voor biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

Kalkoenschnitzels met garnalen en citroenspaghetti

Biefstuk en garnalen move over, wij gaan voor een verrassende surf & turf. Kalkoenschnitzels met garnalen combineren namelijk erg goed. Lekker fris door de citroenspaghetti. Een witte wijn zoals een Pinot Grigio is de perfecte aanvulling op dit smaakvolle recept!

Kalkoenschnitzels met garnalen en citroenspaghetti

> naar het recept voor kalkoenschnitzels met garnalen en citroenspaghetti

Tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

Dit is misschien wel één van de lekkerste borrelhapjes, al is het ook een smakelijk voor- of bijgerecht. De ziltige smaak gaat erg goed bij een rosé zoals White Zinfandel. Juist de pittige smaak van dit recept combineert ontzettend goed bij de lichtzoete smaak van de rosé. Ideaal voor in de zomer, zeker als je buiten kunt eten!

Tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

> naar het recept voor tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

Gallo Family Vineyards

De druiven van Gallo Family Vineyards worden geoogst in Californië, bij optimale rijpheid. De koele nachttemperatuur zorgt dat de smaken van vers fruit behouden blijven. De wijnen zijn verkrijgbaar bij o.a. PLUS, COOP, Hoogvliet en Poiesz.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: