Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cover voor Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot

Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot

Advertentie

Met andijvie kun je veel meer dan de groente verwerken in een stamppotje. Van salades tot stoven; je kunt er alle kanten mee op. Hoog tijd om onze favoriete recepten met andijvie met je te delen!

Recepten met andijvie

Andijvie, wie kent het niet? De groene bladgroenten zit boordevol vitamines en staat bij de meeste Nederlanders weleens op tafel. Meestal geprakt door de stamppot maar maak er vooral ook eens wat anders mee. Deze recepten met andijvie laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Ook als je geen vlees eet of eens iets anders wilt grillen dan hamburgers en kip kan de barbecue deze zomer volop aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde andijvie met een smaakvolle wittebonenvinaigrette om het af te maken?

Naar het recept
Cover voor

Andijviesalade met ham

De combinatie van ham met andijvie is klassiek. Dit keer combineren we het niet in een stamppot maar in een salade. Een heerlijk licht gerecht voor in het voorjaar. Mede door de toevoeging van de dille-crème fraîche-dip.

Naar het recept
Cover voor

Andijvie alla monachina

We eten andijvie meestal als Hollandse pot, maar in combinatie met Italiaanse smaakmakers is de groente minstens net zo lekker. Wat denk jij van de toevoeging van pijnboompitten, ansjovis en olijven?

Naar het recept
Cover voor

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Als je dan toch aan het grillen gaat, kun je deze smaakcombinatie ook proberen. Gegrilde andijvie smaakt namelijk ook heel goed in combinatie met krokante sjalotjes en rozijnen. Zeker het proberen waard!

Naar het recept
Varkenshaas gevuld met salie en knoflook, pompoenpuree en gestoofde andijvie

Varkenshaas gevuld met salie en knoflook, pompoenpuree en gestoofde andijvie

De bladgroente kun je serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij dit heerlijke gerecht met varkenshaas. Het bedje van andijvie geeft je niet alleen de nodige vitamines maar ook veel smaak.

Naar het recept

Ons favoriete andijvie recept:

Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Ook als je geen vlees eet of eens iets anders wilt grillen dan hamburgers en kip kan de barbecue deze zomer volop aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde andijvie met een smaakvolle wittebonenvinaigrette om het af te maken?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 grote krop andijvie ca. 350 g – in parten en gewassen
7 el olijfolie
zout en peper
2 el grove mosterd
1 tl poedersuiker
1 tl gerooktepaprikapoeder
2 el balsamico
2 sjalotten – gesnipperd
150 g witte bonen pot of blik – uitgelekt en afgespoeld
4 takjes bonenkruid – alleen de blaadjes

Bereiding

  1. 1. Bedruip de andijvieparten met 2 el olijfolie en bestrooi ze met wat zout. Meng goed door elkaar, je mag hierbij de bladeren wel licht kneuzen.

  2. 2. Steek de barbecue aan om te grillen op directe hitte. Roer de mosterd, de poedersuiker, het paprikapoeder en de balsamico door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de sjalotten erdoorheen. Voeg al kloppend 5 el olijfolie toe. Roer de witte bonen erdoorheen. Zet de vinaigrette in de koelkast tot serveren.

  3. 3. Leg een grillrooster op de barbecue en verdeel de andijvieparten over het rooster. Gril 2-3 minuten terwijl je ze continu draait. Ze mogen licht blakeren, maar let op dat ze niet verbranden. Haal de andijvie van de barbecue en snijd in grove stukken. Verdeel de andijvie over een schaal. Meng het bonenkruid door de vinaigrette en schep de vinaigrette royaal over de andijvie. Serveer de overige vinaigrette erbij. Lekker met geroosterd brood.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!