Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Mokkataart met espressoganache en gezouten karamel

Mokkataart met espressoganache en gezouten karamel

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Stukken
12

Ingrediënten

Voor de taart

Voor de espressoganache

Voor de botercrème

Benodigdheden

  • bakpapier
  • 1 satéprikker
  • spuitzak

Bereiding

  1. Vet voor de taart de springvormen in met olie en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175⁰C / hetelucht: 155⁰C). Klop de olie, de koffie, de zure room en de eieren in een maatbeker door elkaar. Roer in een kom de bloem, het cacaopoeder, de suiker, het bakpoeder, de baksoda en een snuf zout met een garde door elkaar. Schenk de natte ingrediënten bij de droge en roer glad met een garde; je hoeft niet te kloppen. Bak de cakes 40-45 minuten in de oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat in de springvormen afkoelen op een rooster.

  2. Hak voor de ganache beide chocolades fijn en doe hem in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom in een steelpan tot hij bijna kookt en schenk over de chocolade. Roer tot de chocolade helemaal gesmolten is, roer de espresso erdoorheen en laat afkoelen. Roer terwijl de ganache afkoelt hem af en toe door. Doe de ganache in een spuitzak zodra hij zo dik is dat je hem kunt spuiten.

  3. Verwijder de springvormen en het bakpapier als de cakes zijn afgekoeld. Snijd de cakes horizontaal doormidden. Knip de punt van de spuitzak, zodat de opening 1-1½ cm is. Spuit wat ganache op een serveerbord of taartstandaard en leg er een cakeplak op. Spuit een cirkel ganache op de buitenste rand van de taart. Vul met ⅓ van de dulce de leche en bestrooi met zeezoutvlokken. Herhaal met de rest van de cake, ganache, dulce de leche en zeezoutvlokken en eindig met een laag cake. Zet de taart in de koelkast.

  4. Klop voor de botercrème de boter in ca. 4 minuten luchtig met een handmixer of in een staande mixer. Voeg de roomkaas toe en klop in ca. 3 minuten tot een geheel. Voeg de poedersuiker toe en klop in ca. 5 minuten glad en luchtig. Voeg de espresso toe en klop tot een licht karamelkleurig glazuur.

  5. Bestrijk de taart rondom met een heel dun laagje botercrème (de crumb coat) en zet ca. 30 minuten in de koelkast. Bestrijk de taart rondom met de rest van de botercrème – het hoeft niet perfect glad te zijn. Bestrooi met de gehakte pure chocolade en serveer met koffie.

Per stuk: 883 kcal | 86 g koolhydraten | 11 g eiwit | 54 g vet

Receptuur: Ajda Mehmet Fotografie: Willem van Santen Styling: Susi Gastro Studio

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)