Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ˚C elektrisch of 160 ˚C hetelucht.
  2. Bekleed de bodem en zijkanten van een rechthoekige bakvorm van circa 20 x 30 centimeter met nat, verfrommeld bakpapier. Vet dit voor de zekerheid ook in, zodat de cake niet vastplakt.
  3. Klop de zachte boter en suiker in enkele minuten licht en luchtig met een elektrische handmixer of in een staande mixer. Je kunt het ook met de hand kloppen in een kom met een spatel of houten lepel.
  4. Voeg de eieren een voor een toe. Zorg dat elk ei is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.
  5. Spatel het vanille-extract, de citroenrasp, het citroensap, maanzaad en amandelmeel erdoor.
  6. Zeef de patentbloem, het bakpoeder en zout eroverheen. Meng goed. Roer de melk erdoor zodat het beslag soepeler wordt. Giet het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak in 30-35 minuten gaar en licht goudbruin. De cake is gaar als een scherp mes of satéprikker er na het insteken weer schoon en droog uit komt. Laat de cake afkoelen voor je hem aansnijdt.
  7. Schenk voor een glad glazuur het citroensap door een zeef om het vruchtvlees en de pitjes eruit te halen. Spatel de poedersuiker erdoor en meng goed. Eventuele klontjes kun je pletten met je spatel. Je kunt het glazuur zowel over de warme als de afgekoelde cake schenken. Als de cake nog warm is, trekt het glazuur er goed in en vormt het een krokant laagje bovenop. Als de cake is afgekoeld, kun je er een laag overheen strijken, of er uit de losse pols een willekeurige drizzle à la Jackson Pollock over doen.

Tip: wil je kleine ‘nestcakejes’ maken zoals op de foto? Gebruik dan een siliconen tulbandjesmat. Vul de vormpjes voor ongeveer driekwart met beslag en bak ze in circa 20 minuten gaar en  lichtbruin. Dit recept is goed voor ongeveer 12-14 nestjes..

Elke dag Bakdag

Uit het boek:

Elke dag Bakdag
€26,99