Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
chocoladetulband

Chocoladetulband

 • Uitdagend

 • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

We pakken maar al te graag uit en zetten het liefst een toetje op tafel waar iedereen van onder de indruk is. Met dit recept gebeurt dat zeker. Deze luchtige chocoladetulband ziet er magisch mooi uit en iedereen zal vragen of je hem de volgende keer weer wil maken.

Bereiding

 1. Vet voor de luchtige kerst tulband de tulbandvorm royaal in met boter en bestrooi met het paneermeel. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 150°C).

 2. Smelt 125 g chocolade au bain-marie (in een kom boven kokend water). Klop 250 g boter met 250 g suiker, het zout en de vanillesuiker met een handmixer romig. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe en klop tot een egaal mengsel. Klop de gesmolten chocolade erdoorheen. Zeef het zelfrijzend bakmeel met 3 el cacaopoeder boven het eimengsel en meng kort door. Schenk het beslag in de tulbandvorm. Bak de tulband in ca. 45 minuten gaar in de oven.

 3. Neem de kerst tulband uit de oven en laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort de tulband voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen. Besprenkel de tulband portiegewijs met de koffiee- of cacaolikeur. Wacht daarbij telkens tot de vorige portie door de tulband is opgenomen.

 4. Verwarm voor de versiering de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Verdeel de basterdsuiker gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de basterdsuiker ca. 5 minuten in de oven, maar laat hem niet smelten.

 5. Klop intussen met een handmixer op gemiddelde snelheid de eiwitten met een snufje zout tot pieken. Neem de basterdsuiker uit de oven en verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 100°C / hetelucht: 75°C). Voeg de basterdsuiker geleidelijk toe aan het eiwitschuim. Klop het meringueschuim ca. 10 minuten op de hoogste stand tot de suiker helemaal is opgenomen. Klop er 2 tl cacaopoeder doorheen.

 6. Spuit kleine toefjes meringue op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog de meringues ca. 45 minuten in de oven. Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen. Bestrooi ze met 1 tl cacaopoeder.

 7. Was intussen de cranberry’s en laat ze uitlekken. Wentel de licht vochtige bessen in 100 g fijne kristalsuiker. Laat de bessen ca. 1 uur drogen op keukenpapier.

 8. Hak 75 g chocolade grof. Smelt 2⁄3 van de chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en roer de overige chocolade erdoorheen tot de chocolade mooi glanst. Doop de pretzels in de chocolade en bewaar de pretzels op bakpapier tot de chocolade is gestold.

 9. Verwarm voor de chocoladekaramel 200 g suiker met 125 ml water en een snufje zout in een pan en kook op laag vuur tot een bruine karamelsiroop. Neem van het vuur en blus af met de slagroom. Kook de karamel tot een glad geheel. Neem van het vuur en roer 50 g chocolade erdoorheen. Laat afkoelen.

 10. Zeef het overige cacaopoeder over de tulband. Verdeel de chocoladekaramel over de tulband en versier hem direct met de chocoladepretzels, de cranberry’s, de meringue en de suikerparels. Laat het glazuur stollen. De chocoladepretzels, de gesuikerde cranberry’s en de meringue (stap 4 t/m 8) kun je gerust een paar dagen van tevoren maken. Dan hoef je op de dag zelf alleen de tulband te bakken, het glazuur te maken en het feestelijke geheel te serveren!

Foto’s: Eddy Haitjema Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: Oldenhof (kookwinkel.nl), eigen collectie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)