Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Cover voor Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best

Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Chocolade is altijd een goed idee. Of je nu een stuk afbreekt van een reep, het verkruimeld over je gerecht of je chocolade gaat smelten om het als saus te gebruiken. Maar hoe smelt je chocolade eigenlijk op de beste manier? Wij geven je de beste tips.

Hoe smelt je chocolade?

Chocolade smelten kan op verschillende manieren gedaan worden. Soms ligt het ook aan de chocolade die je in huis hebt en of het wit, melk of puur is. Zo is goedkopere chocolade gevoeliger voor oververhitting en moet je deze goed in de gaten houden. Het kan tevens ongelijkmatig smelten en gaan klonteren door de toegevoegde vetten. Hierdoor kunnen ze een rare substantie krijgen, die helemaal niet te roeren is. Gebruik het liefst dus chocolade van goede kwaliteit voor het beste resultaat. Let ook nog even op het cacaogehalte in de chocolade. Melkchocolade smelt je bij een temperatuur van maximaal 45°C, pure chocolade op maximaal max. 50°C en witte chocolade op maximaal max. 40°C.

Nu je de basisregels weet, kun je aan de slag met het chocolade smelten! Wij leggen je hieronder uit op welke manieren je dit het beste kunt doen voor de perfecte gesmolten chocolade.

Tip!

Profiteroles met chocoladesaus en olijfolie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Chocolade smelten au bain-marie

Au bain-marie betekent in het Frans letterlijk ‘in het bad van Marie’. Deze naam dankt de techniek aan een joodse alchemist Maria van Alexandrië die aan het begin van onze jaartelling de kooktechniek ontwikkelde: je plaatst een kom in een waterbad om zo de temperatuur te doen stijgen, of dalen.

Je kunt de techniek gebruiken om ingrediënten op te warmen of juist om ze af te laten koelen. Het eerste is het meest gebruikelijk en dit doe je met name om verschillende ingrediënten langzaam op te warmen. Omdat het kookpunt van water 100°C graden is, wordt het water in principe nooit warmer dan dat. En de binnenste pan dus ook niet. Doordat het water en de kom niet verder dan dit kookpunt verwarmen, kan je op een geleidelijke manier ingrediënten verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld chocolade smelten zonder dat hij aanbrandt. Ook sauzen op basis van eieren en boter schiften minder snel wanneer ze au bain-marie worden bereid. Je gebruikt deze techniek dus absoluut niet zonder reden!

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je chocolade au bain-marie kunt smelten:

  1. Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook.
  2. Plaats een kom in de pan. De kom moet de pan afsluiten, zodat de hitte niet ontsnapt, en bovenin de pan blijven hangen. De kom moet dus vrij groot zijn, maar niet zo groot dat de onderkant van de kom het water in de pan raakt.
  3. Leg de ingrediënten die je wilt opwarmen in de kom en warm langzaam op.

Chocolade smelten magnetron

Wil je liever een iets snellere manier om je chocolade te laten smelten? Dat kan in de magnetron. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Hak de chocolade in kleine, gelijkmatige stukjes als je een blok chocolade gebruikt. Dit helpt om het smeltproces gelijkmatiger te maken. Doe de chocolade in een magnetronbestendige kom. Gebruik een kom die groot genoeg is om te kunnen roeren zonder morsen;
  2. Zet de magnetron op een middelmatig vermogen (50%). Dit voorkomt dat de chocolade te snel verhit en verbrandt. Verwarm de chocolade in intervallen van 20-30 seconden. Haal de kom na elke interval uit de magnetron en roer de chocolade goed door. Dit helpt om de warmte gelijkmatig te verdelen en klontjes te voorkomen;
  3. Blijf dit proces herhalen, totdat de chocolade volledig gesmolten is. Je kunt stoppen wanneer er slechts nog een paar kleine klontjes over zijn. Deze zullen smelten wanneer je de chocolade nog even goed doorroert.

Chocolade smelten in de oven

Heb je een hele grote hoeveelheid chocolade die je moet smelten? Dan kan de oven een goede manier zijn! Zo hoef je niet heel veel pannetjes op het vuur te zetten of een enorme bak in je magnetron te stoppen. Belangrijk is wel om het goed in de gaten te houden en voorzichtig te werken te gaan. We leggen je uit hoe het moet:

  1. Verwarm de oven voor op 50°C;
  2. Hak je chocolade in wat kleinere stukken en leg deze in een ovenbestendige schaal;
  3. Zodra de oven warm is plaats je de schaal in de oven. Houd de chocolade continu in de gaten, het kan ineens hard gaan. Doe af en toe de oven open en haal de schaal eruit om even te roeren. Nog klonten? Plaats hem dan weer terug en herhaal dit tot je enkel nog hele kleine stukjes hebt. Deze roer je op het eind los.

Chocolade smelten in een pan

Heb je geen bak om je chocolade au bain-marie in te smelten? Dan kun je het ook rechtstreeks in de pan smelten. Je kunt deze stappen gebruiken om chocolade te smelten in de pan:

  1. Zorg voor een pan met een dikke bodem, zodat de chocolade niet verbrandt;
  2. Hak de chocolade in kleine, gelijkmatige stukjes. Dit helpt de chocolade gelijkmatig te smelten;
  3. Zet de pan op laag vuur en voeg de chocolade toe aan de pan. Roer continu met een houten lepel of siliconen spatel om te voorkomen dat de chocolade aan de bodem van de pan blijft plakken of verbrandt;
  4. Zodra de chocolade grotendeels gesmolten is, haal je de pan van het vuur. De restwarmte zal de laatste stukjes chocolade laten smelten. Blijf roeren tot je een gladde, egale massa hebt.
chocolade smelten pan - pexels

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!