Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Latte Oreo-taart

Latte Oreo-taart

  • Uitdagend

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Voor de cake

Voor de vulling

Voor de botercrème

Voor de garnering

Siham van @sihamdaily: “Als je iets zoets met mascarpone wilt maken, kom je al snel uit op tiramisu, maar dat vond ik toch iets te saai en basic. Ik ging op zoek naar een leuke twist met de ingrediënten voor tiramisu in mijn achterhoofd. Zo bedacht ik deze Latte Oreo-taart met een vulling van mascarpone, citroen en Oreo’s én botercrème met koffiesmaak. Aangezien de cake goed moet afkoelen raad ik je aan de cake een dag van tevoren te maken en de volgende dag af te werken.”

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe voor de cake de boter en de suiker in een grote kom en klop met de gardes van een elektrische mixer op middelhoge stand in ca. 5 minuten luchtig en romig. Klop de eieren er een voor een doorheen. Voeg pas het volgende ei toe wanneer het vorige goed is opgenomen. Klop het geheel nog ca. 1 minuut op hoge stand. Voeg de vanillepasta toe en klop kort verder.

  2. Verwarm de melk en los de oploskoffie hierin op. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop de bloem en de melk afwisselend, in 4 porties, op lage stand door het beslag. Voeg pas meer melk of bloem toe als de vorige portie goed is opgenomen. Klop, als alle bloem en melk is opgenomen, het beslag nog ca. 2 minuten door op middelhoge stand.

  3. Vet een springvorm (20 cm Ø) goed in met de bakspray en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 45-55 minuten in de oven tot een satéprikker die je in het midden prikt er schoon uit komt. Laat de cake helemaal afkoelen.

  4. Snijd de afgekoelde cake horizontaal tweemaal door, zodat je drie plakken krijgt. Snijd de bovenkant van de bovenste plak eventueel eraf als deze bol staat.

  5. Roer voor de botercrème de oploskoffie door de melk tot hij helemaal opgelost is. Doe de eiwitten in een brandschone rvs-kom en zet de kom op een pan met heet, net niet kokend water (au bain-marie). Voeg de suiker en een snufje zout toe en klop alles door elkaar met een garde. Blijf kloppen tot de suiker helemaal opgelost is, dit kan een minuut of 10 duren. Je kunt het ook controleren door een suikerthermometer te gebruiken. De temperatuur moet rond de 145 graden te zijn. Zet de kom over in een keukenmachine en mix ca. 10 minuten op middelhoge stand tot de eiwitten stijf zijn. Voeg al draaiend de boter in stukjes toe. Voeg pas het volgende stukje boter toe als het vorige stukje goed is opgenomen. Zet de mixer op lage stand en voeg de opgeloste koffie toe. Klop tot de koffie goed is opgenomen.

  6. Week voor de vulling de gelatineblaadjes ca. 5 minuten in koud water. Doe de mascarpone in een ruime kom samen met de gecondenseerde melk en de citroenrasp. Klop kort door elkaar met een mixer. Verwarm het citroensap in een steelpan op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het citroensap. Voeg de opgeloste gelatine toe aan het mascarponemengsel. Klop nog ca. 2 minuten door op lage stand. Spatel de oreo’s erdoorheen.

  7. Vul de spuitzak met de botercrème. Leg de onderste cakebodem op een taartplateau en spuit op de randen in een cirkel grote toefjes crème. Schep in het midden de helft van het mascarponemengsel. Strijk glad en leg hier de middelste cakeplak op. Spuit hier weer de botercrème op en vul op met het mascarponemengsel. Dek af met de bovenste cakeplak. Bestrijk de taart rondom strak met de botercrème en spuit mooie toefjes op de bovenkant van de taart. Garneer met de chocolade-mokkaboontjes. Je kunt de taart eventueel verder afwerken met het bladgoud voor een feestelijk effect.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)