Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C) en vet een springvorm van 22 cm in met wat olie of boter.
  2. Klop in een grote kom met een garde de eidooiers met de helft van de fijne kristalsuiker tot ze schuimend en luchtig zijn. Klop in een tweede kom met een garde de eiwitten met de azijn of het citroensap tot ze schuimig zijn. Voeg al kloppend geleidelijk de rest van de fijne kristalsuiker erbij en blijf kloppen tot de eiwitten zachte pieken vormen.
  3. Meng het maanzaad en de bloem. Voeg de eiwitten nu aan het eidooiermengsel toe: voeg eerst een flinke lepel toe om de dooier iets luchtiger te krijgen. Spatel nu alle eiwitten vlot door de dooiers, maar houd 2 grote lepels eiwit achter. Spatel dan de bloem en het maanzaad door het beslag en tot slot de laatste 2 lepels eiwit.
  4. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 40 minuten of tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uit komt. Laat de cake afkoelen op een rooster.
  5. Klop intussen voor de vulling de room en de fijne kristalsuiker lobbig, maar klop niet te lang. Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden en besprenkel beide helften met de vlierbloesemsiroop. Bestrijk de onderste helft met de helft van de room en leg de helft van de aardbeien erop. Leg de bovenste helft van de cake erop en bedek die met de rest van de room.
  6. Garneer met de rest van de aardbeien en eventueel met de vlierbloesem.
De keukens van Oekraïne

Uit het boek:

De keukens van Oekraïne
€34,99