Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Maanzaadcake met vlierbloesem en aardbeien

Maanzaadcake met vlierbloesem en aardbeien

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor de vulling

Olia Hercules: "Ik weet niet zeker wiens schuld het is, maar in Oekraïne wordt de vlierbloesem al sinds mensenheugenis gezien als ‘de struik van de duivel’. Lees deze passage uit een oud Oekraïens boek over bijgeloof maar eens: ‘Vlier is de schepping van de Duivel. De Duivel plantte hem en nu zit hij er voor eeuwig onder. Daarom, om de Duivel niet te tarten, mag men de vlier nooit met wortel en al uitgraven, maar moet men hem laten groeien waar hij staat. Ziet u een oude vlierstronk, bouw uw huis niet op die plek, want het is de schuilplaats van de Duivel. Als u op die plek bouwt, zullen uw kinderen ziek worden en sterven en uw vee zal ziek worden en zich niet voortplanten. Als u een jong vlierboompje ziet op uw groentetuin of uw veld, smeer uw schoffel in met salo die door een priester gezegend is. Ga niet onder een vlier zitten of liggen, want u zult ernstig ziek worden.’ Vanwege dit soort nonsens zijn zelfs moderne mensen nog steeds onzeker over het gebruik van vlierbloesem in de keuken, en dat is zonde want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C) en vet een springvorm van 22 cm in met wat olie of boter.

  2. Klop in een grote kom met een garde de eidooiers met de helft van de fijne kristalsuiker tot ze schuimend en luchtig zijn. Klop in een tweede kom met een garde de eiwitten met de azijn of het citroensap tot ze schuimig zijn. Voeg al kloppend geleidelijk de rest van de fijne kristalsuiker erbij en blijf kloppen tot de eiwitten zachte pieken vormen.

  3. Meng het maanzaad en de bloem. Voeg de eiwitten nu aan het eidooiermengsel toe: voeg eerst een flinke lepel toe om de dooier iets luchtiger te krijgen. Spatel nu alle eiwitten vlot door de dooiers, maar houd 2 grote lepels eiwit achter. Spatel dan de bloem en het maanzaad door het beslag en tot slot de laatste 2 lepels eiwit.

  4. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 40 minuten of tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uit komt. Laat de cake afkoelen op een rooster.

  5. Klop intussen voor de vulling de room en de fijne kristalsuiker lobbig, maar klop niet te lang. Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden en besprenkel beide helften met de vlierbloesemsiroop. Bestrijk de onderste helft met de helft van de room en leg de helft van de aardbeien erop. Leg de bovenste helft van de cake erop en bedek die met de rest van de room.

  6. Garneer met de rest van de aardbeien en eventueel met de vlierbloesem.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)

De keukens van Oekraïne

€ 34,99
De keukens van Oekraïne