Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet twee diepe springvormen ( 20 cm Ø) in met boter en bekleed ze met bakpapier. Smelt voor de cake 85 g boter en de chocolade au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Zet de kom apart.
  2. Zeef in een andere grote kom de bloem, het roggemeel, het bakpoeder en de baksoda. Roer het zout en de suiker erdoorheen. Doe het cacaopoeder in een mok en giet er al roerend beetje bij beetje de hete koffie bij zodat er geen klontjes ontstaan. Schenk het hete koffiemengsel, de karnemelk, de eieren en de gesmolten chocolade bij het bloemmengsel en klop alles door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de springvormen en bak de cakes 25-30 minuten in de oven tot een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt. Laat de cakes 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cakes voorzichtig uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  3. Kies nu of je voor de chocoladefrosting* of voor de Zwitserse meringue-botercrème** gaat en maak één van de beide recepten.
  4. Leg een cake op een taartplateau en bestrijk met een dikke laag frosting of crème. Leg hier de tweede cake op en verdeel de overige frosting of crème over de bovenkant en de zijkanten van de taart. Snijd de taart in punten en serveer. Bewaar de taart die je overhoudt afgedekt 3-4 dagen in de koelkast.

*Chocoladefrosting:

Smelt voor de chocoladefrosting de chocolade au bain-marie en laat afkoelen. Doe de boter in een grote kom en klop hem met de gardes van een elektrische mixer in ca. 5 minuten romig. Klop de poedersuiker erdoorheen. Roer in een mok het cacaopoeder met 5 el net gekookt water glad. Roer de zure room erdoorheen en schenk het mengsel bij de botercrème. In deze fase ontstaan er misschien wat klontjes, maar maak je geen zorgen, die krijg je er door te kloppen weer uit. Schenk de afgekoelde gesmolten chocolade erbij en klop alles met de gardes van de elektrische mixer enkele minuten door elkaar tot een gladde crème. Zet apart en laat iets dikker worden.

**Zwitserse meringue-botercrème:

Smelt voor de Zwitserse meringue-botercrème de chocolade au bain-marie en laat afkoelen. Doe beide suikers en de eiwitten in een grote, hittebestendige kom en zet de kom boven een pan met kokend water. Verwarm het geheel al kloppend tot de suiker opgelost is en het geheel heet is. Wrijf een klein beetje van de massa tussen je vingers om te controleren of de suiker opgelost is – je moet geen suikerkristallen meer voelen. Haal de kom van de pan en klop het mengsel 7-10 minuten met de gardes van de elektrische mixer tot er stijve pieken ontstaan en de meringue afgekoeld is tot kamertemperatuur. Roer in een mok het cacaopoeder met 5 el net gekookt water glad. Klop de zachte boter stukje voor stukje door de afgekoelde meringue tot alle boter goed opgenomen is en er een rijke botercrème is ontstaan. Klop de cacaopasta, de afgekoelde gesmolten chocolade en de vanille door de crème.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur, fotografie, styling & foodstyling: Edd Kimber