Citroen-kardemomcake met gekonfijte citroen en room
Eenvoudig
35 minuten bereidingstijd35 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 10 minuten wachttijdca. 1 u. en 10 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe 100 g suiker en 100 ml water in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer goed tot de suiker is opgelost. Voeg de citroenschijfjes toe en leg ze in een enkele laag in de pan. Zet het vuur laag en laat ze ca. 20 minuten zachtjes sudderen tot ze zacht en doorzichtig zijn. Draai de schijfjes regelmatig om. Haal de citroenen uit de pan en leg op een vel bakpapier om af te laten koelen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe de boter, het citroenrasp en de rest van de suiker in een grote kom en klop met een handmixer in 2-3 minuten licht en luchtig.
Voeg het citroensap, de eidooiers, het bakmeel, de melk, het vanille-extract en de helft van de slagroom toe en klop kort verder tot een glad beslag. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en klop ze met de schoongemaakte handmixer luchtig, maar nog niet stijf. Spatel de eiwitten kort door het beslag.
Vet een ronde bakvorm in met boter en schenk het beslag erin. Zet de vorm in een diepe ovenschaal en vul de schaal met kokend water totdat de bakvorm voor de helft onderwater staat. Bak het geheel 40-50 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Controleer de cake na ca. 40 minuten, zodat hij niet te ver doorgaart. Haal de cake uit de oven en laat ca. 10 minuten afkoelen. De cake blijft een beetje klef – dat hoort zo.
Klop de overige slagroom met de poedersuiker en de gemalen kardemom lobbig. Verdeel de room over de cake. Garneer met de gekonfijte citroen en de pistachenootjes.