Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Kruisbessenkruimelcake

Kruisbessenkruimelcake

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal kruisbessencakes
1

Ingrediënten

Voor het kruimeldeeg

Voor de kruisbessenvulling

Benodigdheden

  • bakpapier
  • 1 satéprikker
  • aluminiumfolie
Eten in de zomer moet vooral niet zwaar zijn, maar met dit recept hoef je je daar zeker geen zorgen over te maken. Deze kruisbessenkruimelcake wil je maken!
Tip
Doe diepvrieskruisbessen in een zeef boven een kom en laat een nacht in de koelkast ontdooien. Zo wordt de cake niet te nat. Het uitgelekte sap kun je gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies.

Bereiding

  1. Doe voor de kruisbessenvulling de kruisbessen en de suiker in een kom en plet de bessen een beetje. Houd apart.

  2. Wrijf voor het kruimeldeeg de bloem en de boter in een kleine kom tot een mengsel dat lijkt op broodkruim. Roer de suiker, de havervlokken en de amandelen erdoorheen en vorm er met je handen een grof deeg van. Zet minimaal 30 minuten en maximaal een dag in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Vet een springvorm (23 cm Ø) in met boter en bekleed met bakpapier. Klop in een staande mixer of met een handmixer de boter, de suiker en het vanille-extract licht en luchtig. Klop de eieren er één voor één doorheen en voeg na elk ei een lepel bloem toe, zodat het beslag niet gaat schiften. Spatel de rest van de bloem, het bakpoeder, het amandelmeel en de zure room erdoorheen. Verdeel het beslag over de springvorm en lepel de kruisbessenvulling eroverheen. Bestrooi met het kruimeldeeg en zorg dat alle vulling ermee bedekt is. Bak in 60-70 minuten gaar in de oven, tot een satéprikker er droog uitkomt. Bedek de cake de laatste 15 minuten met aluminiumfolie als hij te snel bruin wordt. Laat helemaal afkoelen in de springvorm en zet in de koelkast tot hij net koud is om het snijden makkelijker te maken. In een luchtdichte bak blijft de cake tot drie dagen goed.

Per portie: 676 kcal | 75 g koolhydraten | 10 g eiwit | 36 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Samuel Goldsmith & Helena Busiakiewicz Fotografie: Sean Calitz Styling: Max Robinson Foodstyling: Phil Mundy

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)