Kruisbessenkruimelcake
Eenvoudig
ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe voor de kruisbessenvulling de kruisbessen en de suiker in een kom en plet de bessen een beetje. Houd apart.
Wrijf voor het kruimeldeeg de bloem en de boter in een kleine kom tot een mengsel dat lijkt op broodkruim. Roer de suiker, de havervlokken en de amandelen erdoorheen en vorm er met je handen een grof deeg van. Zet minimaal 30 minuten en maximaal een dag in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Vet een springvorm (23 cm Ø) in met boter en bekleed met bakpapier. Klop in een staande mixer of met een handmixer de boter, de suiker en het vanille-extract licht en luchtig. Klop de eieren er één voor één doorheen en voeg na elk ei een lepel bloem toe, zodat het beslag niet gaat schiften. Spatel de rest van de bloem, het bakpoeder, het amandelmeel en de zure room erdoorheen. Verdeel het beslag over de springvorm en lepel de kruisbessenvulling eroverheen. Bestrooi met het kruimeldeeg en zorg dat alle vulling ermee bedekt is. Bak in 60-70 minuten gaar in de oven, tot een satéprikker er droog uitkomt. Bedek de cake de laatste 15 minuten met aluminiumfolie als hij te snel bruin wordt. Laat helemaal afkoelen in de springvorm en zet in de koelkast tot hij net koud is om het snijden makkelijker te maken. In een luchtdichte bak blijft de cake tot drie dagen goed.